Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a kormány a magyar emberek biztonságáért dolgozik a NATO-ban is

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Honvédelmi Minisztérium |  2023. február 15. 16:48

A magyar kormány a háború idején és a migrációs nyomás jelentette veszélyek korában is a magyar emberek biztonsági érdekeit képviseli a NATO-ban – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Brüsszelben, a NATO-tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozását követően február 15-én, szerdán.

Brüsszel_0215 (4)

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az MTI-nek beszámolt arról, hogy a védelmi miniszterek brüsszeli tanácskozásukon áttekintették a NATO keleti szárnya megerősítésének állását. Magyarország ebben is kiválóan teljesít, hiszen a keleti szárnyon létrehozott négy új harccsoport közül a magyarországi érte el elsőként a teljes műveleti képességet – jelentette ki.

Rámutatott: Magyarország álláspontja szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni a déli irányból fenyegető illegális migrációs veszélyt. A Nyugat-Balkán biztonsága elsődleges fontoságú Magyarország számára. A Magyar Honvédség évek óra sikeresen és elismerten vesz részt a régióban szolgálatot teljesítő nemzetközi missziókban, mind Koszovóban, mind Bosznia-Hercegovinában – emelte ki.

Azon 2014-es kötelezettségvállalással összefüggésben, mely szerint a tagországok 2024-ig közelítik védelmi kiadásaikat a bruttó nemzeti termékük (GDP) két százalékához, a honvédelmi miniszter közölte: Magyarország a jól teljesítő szövetségesek közé tartozik, ugyanis már egy évvel a meghatározott határidő előtt, idén elérheti a GDP-arányos 2 százalékos szintet. Hozzátette: több szövetséges tagállam ezt a szintet magasabbra emelné. Erről – mint mondta – a júliusban tervezett, vilniusi NATO-csúcstalálkozón születhet döntés.

Brüsszel_0215 (3)

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban folytatott megbeszéléssel összefüggésben megerősítette: Magyarország álláspontja nem változott.

„Mi továbbra is békét akarunk. A háború minden jel szerint elhúzódni látszik, és mivel itt emberek életekről van szó, nem tudjuk elégszer elmondani: emberéleteket csak a békével lehet menteni. Ezért továbbra is ellenzünk minden olyan lépést, ami a háború további eszkalációjához vezet” – fogalmazott.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a NATO Vilniusban tervezett idei csúcstalálkozójával kapcsolatban azt mondta, a csúcs előkészítésében fontos szerepet kap a védelmi ipari beruházások megerősítése. „Magyarország lépéselőnyben van, köszönhetően azoknak a beruházásoknak, melyek nemcsak a magyar védelmi erőket, de a magyar gazdaságot, egyúttal a nemzetközi pozíciónkat is erősítik” – tette hozzá a honvédelmi miniszter.