Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megbüntették a tálibok holttestét meggyalázó amerikai tengerészgyalogosokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 28. 13:54

Megrovásban részesítettek, lefokozással, illetve illetménymegvonással büntettek három amerikai tengerészgyalogost, akik Afganisztánban részt vettek tálibok holttestének meggyalázásában – közölte augusztus 27-én, hétfőn a fegyvernem parancsnoksága.

A szolgálati körben meghozott fegyelmi intézkedések egyelőre három tengerészgyalogost érintenek, de a közeljövőben mások ügyében is döntés születik. Büntetőeljárás nem indult az Afganisztán-szerte hatalmas felháborodást keltő incidens miatt.

A halottgyalázást tavaly nyáron követték el az afganisztáni Hilmend tartományban, az esetről készült felvételek januárban kerültek nyilvánosságra. Az incidenssel kapcsolatban Hamid Karzai elnök eredetileg azt követelte, hogy a tengerészgyalogosokat afgán bíróság előtt vonják felelősségre.

Ugyancsak elkerülte a büntetőjogi felelősségre vonást az a hat katona, aki februárban az afgán fővárostól északra lévő nagy amerikai támaszponton, Bagramban „tévedésből" a tálib rabok börtönkönyvtárából származó koránokat égetett el – közölte hétfőn a hadsereg. Az érintetteket korábban egy afganisztáni bázison részesítették meg nem nevezett büntetésben.

A februári koránégetés nyomán zavargások törtek ki, és megtorlásul merényleteket követtek el Afganisztánban, ezekben legkevesebb 30 ember – köztük két amerikai katona és két katonai tanácsadó – életét vesztette.

Az érintett katonákat nem nevezték meg.

Címkékjog