Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elkezdődött a „Béka-tábor”

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2012. augusztus 28. 14:43

Megnyitotta kapuit Debrecenben a „Béka-tábor”, amely a szeptembertől honvédelmi középiskolaként működő Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium (GDEMSZK) 61 diákját fogadta. Az egyhetes rendezvényt követően a „kiskatonák” a honvédelmi szakirányú osztályokban kezdik meg tanulmányaikat. A tábor a Honvédelmi Minisztérium, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár és a GDEMSZK szoros együttműködésével jött létre.

A megnyitó napján Berkecz Gábor, az intézmény igazgatója köszöntötte a növendékeket, majd dr. Lippai Péter ezredes, a Bocskai-dandár parancsnokhelyettese szólt a fiatalokhoz.
„Tanáraik és nevelőik garanciát jelentenek az önök számára. Tanulhatnak tőlük, számíthatnak rájuk, önöknek viszont teljesíteniük kell. Ha nem is lesz mindannyiukból katona, bízom benne, hogy olyan, a társadalom számára hasznos felnőttekké válnak itt, akik tisztában vannak azzal, mit is jelent a honvédelem, hazaszeretet!" – mondta a parancsnokhelyettes.

1595940647
Az öt nap előkészítésénél kettős cél vezérelte a szervezőket – tette hozzá Nyíri Sándor őrnagy, a dandár nevelési és oktatási részlegének vezetője, akitől megtudtuk azt is, hogy még a tanév kezdete előtt lehetőséget adnak a 9. évfolyamos diákoknak egymás megismerésére, a csapatszellem kialakítására és erősítésére. Másfelől a tábor helyszínein – a Kossuth-laktanyában, illetve a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégiumban – a tanulókat megismertetik a katonai jellegű oktatás kereteivel, a tanévben rájuk váró követelményekkel – húzta alá Nyíri őrnagy.

Az augusztus 27-től 31-ig tartó programot a Bocskai-dandár nevelési részlegének katonái – Fekete András főhadnagy, Godó Zsolt zászlós, Leel-Őssy István főtörzsőrmester − úgy állították össze, hogy a diákok minél átfogóbb képet kapjanak a katonai képzés alapjairól. A tanulók egyebek mellett alaki foglalkozáson, menetgyakorlaton és paintball-lövészeten is részt vesznek, emellett elsajátítják a térkép- és tereptan, illetve a fegyverzetismeret alapjait, megismerkednek a tájoló használatával, valamint a katonai rendfokozatokkal is.

A tábor zárónapján, augusztus 31-én pénteken a növendékek részt vesznek a debreceni Kossuth téren a városi tanévnyitó ünnepségen, amelynek díszvendége Hende Csaba honvédelmi miniszter lesz.

1595940647