Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezés a hősökről

Szöveg: Gáspár M. Levente alezredes, Terjék Ádám tartalékos főhadnagy | Fotó: Jamrik Norbert zászlós |  2022. november 12. 18:47

Az akkor csak Nagy Háborúnak nevezett világméretű öldöklés az Osztrák-Magyar Monarchia számára a Padovai Fegyverszüneti Egyezmény megkötésével, 1918. november 3-án zárult le. Azonban az első világháború hivatalos és teljes befejezése a nyugati front harcainak is véget vető 1918. 11. 11-én 11 óra 11 perckor megkötött fegyverszünet aláírásával történt meg. Nemzetközi kezdeményezés nyomán, ennek a történelmi eseménynek az évfordulóján gyúlnak mécsesek világszerte, a világháborúban elesettekre emlékezve.

Bácsalmás_megemlékezés (1)

Hazánkban már a háború alatt felmerült, hogy emlékeket állítsanak a háborúban elesett katonáknak, így született meg az 1917. évi VIII. törvény „a most dúló háborúban a hazáért küzdő hősök emlékének megörökítéséről” szóló rendelkezés, mely értelmében minden településnek kötelessége hősi emlékművet állítani.

Ennek nyomán emelték 1935-ben Bácsalmáson is az első világháborús emlékművet és országzászlót, amelyen márványtáblákba vésték az elesettek névsorát.

A november 11-én Bácsalmáson meggyújtott gyertyák és mécsesek az MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelékben (MH AIAK) szolgálatot teljesítők nevében, jelképes megemlékezés a hősökre. A gyertyagyújtás napján a rendezvény mellett, az MH AIAK kötelékében lévő szervezeti elemek szolgálati helyeiken emlékeztek meg az elesett hősökről.