Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nauseda: erősíteni kell a NATO keleti szárnyát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. november 12. 19:21

A NATO keleti szárnya további erősítéséről kellene tárgyalni a NATO júliusi csúcstalálkozóján, amelyet Vilniusban tartanak – jelentette ki Gitanas Nauseda litván elnök november 10-én, csütörtökön Varsóban, Andrzej Duda lengyel elnökkel közös sajtóértekezleten.

Nauseda a lengyel elnökkel folytatott tárgyalásokat követő sajtóértekezleten megerősítette: Litvánia a július 11-12-én Vilniusban esedékes NATO-csúcstalálkozóra készül. Újságírói kérdésre kiemelte: országa szempontjából fontos a légvédelmi rendszer erősítése.

„Ez nemcsak a Baltic Air Policing nevű (a balti országok légterét felügyelő) missziót jelenti, hanem teljeskörű védelmet” – tette hozzá, aláhúzva: a politikai döntésekben nagyon pontosan kell megállapítani a prioritásokat. Nauseda a csúcson megvitatandó másik témának nevezte a védelmi képességek további erősítését a NATO keleti szárnyán. Litvánia a német katonai jelenlét növelésére számít saját területén, ennek érdekében infrastrukturális beruházásokat valósít meg, és a jövőben a bruttó hazai termék akár három százalékára is növelhetné védelmi kiadásait – közölte.

Andrzej Duda felszólalásában kiemelte: a találkozót a lengyel állami ünnep, a függetlenség napja előtt szervezték, ami a lengyel és a litván nemzet szabadságszeretete miatt is jelentős.

„Történelmünk során tökéletesen bebizonyosodtunk arról, hogy szabadságunkra, szuverenitásunkra, függetlenségünkre az egyik legnagyobb fenyegetést éppen az orosz agresszió, az orosz imperializmus jelentette” – fogalmazott Andrzej Duda.

Nauseda és Duda pénteken Varsóban együtt vettek részt a lengyel függetlenség napjának központi megemlékezésén.