Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezés és teljesítménytúra a doni hősök emlékére Sopronban

Szöveg: dr. Pozsgay Péter | Fotó: MATASZ |  2024. január 15. 13:50

Január 13-án, szombaton nagyszabású megemlékezést tartott a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) helyi szervezete Sopronban, a doni áttörés 81. évfordulója alkalmából.

Don-81 (5) másolat

A soproni eseményen, melyen több mint 650 fő vett részt, dr. Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy, a MATASZ Győr-Sopron-Moson vármegyei szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket, s beszédet mondott – mások mellett – dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere is.

Don-81 (14)

A beszédeket követően dr. ifj. Sarkady Sándor történész idézte fel az 1943 januárjában történt tragikus eseményeket. Ezt követően koszorúzásra és gyertyagyújtásra került sor, majd a megemlékezők a Deák térről átvonultak a bánfalvi hősi temetőbe, ahol ki-ki saját családjának doni áldozatáról, háborús résztvevőjéről emlékezhetett meg gyertyát gyújtva.

Innen már csak a MATASZ Don-81 túra résztvevői folytatták 35 kilométeres útjukat, mely során hét ellenőrzőponton haladtak át. Az egyes pontokon magyar és olasz hagyományőrzők várták a megemlékezőket, sőt, a harkai platónál szovjet „légitámadás” is érte őket, melynek „elhárításában” magyar hagyományőrzők légvédelmi állványra szerelt Schwarzlose géppuskával és egyéb kézifegyverekkel siettek segítségükre.

A túrát háromszázharminckét fő teljesítette, köztük mintegy száz honvéd és kadét, az ország minden tájékáról, akikkel a civil résztvevők elbeszélgethettek útközben, megismerve a honvédelem világát „belülről” is. A MATASZ január 13-ai eseményén a német tartalékos szövetség is képviseltette magát.