Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább bővül a pápai légibázis

Szöveg: SAC | Fotó: dr. Luka Dániel |  2024. január 15. 12:18

Letették a Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) új C-17 Légi Személyzet Kiképző Rendszer (Szimulátor) épület alapkövét a pápai MH 47. Bázisrepülőtéren, január 11-én. Ebben az épületrészben kapnak majd helyet a C-17 szimulátor üzemeltetését biztosító személyzet irodái és műhelyei, valamint a repülőszemélyzet kiképzését szolgáló tantermek és eligazítók is.

SAC_S06_CPD_AR_60004_R01_RENDER - 02_22022023

A nagyértékű beruházás „első ásónyomait” szimbolikusan a megrendelő NATO Támogató és Beszerzési Ügynökség, NATO Légiszállítást Kezelő Program Iroda képviseletében Gregory Clark, a kivitelező STRABAG cég képviseletében pedig Etl Imre ejtették meg. Az új, mintegy 1438 négyzetméteres épület központi eleme a 14 méter magas szimulátor öböl, amelyhez egy földszintes épületrész csatlakozik.

EE1A4711

A kivitelezés révén megvalósuló fejlesztés egy volt vadászrepülőgép állóhely területére kerül. A szimulátortechnológiát leszámítva az előregyártott vasbeton tartószerkezetű épület építése mellett a kivitelező cég munkatársai gondoskodnak a teljeskörű gépészet, erős- és gyengeáram, valamint az épület körüli útépítés, parkolók, járdák és a parkosítás megvalósításáról is. A kiképző egység tetejére egy nagyteljesítményű napelemrendszer kerül, amely a hőszivattyús fűtési-hűtési rendszerrel együtt megújuló energiával támogatja az épület környezetbarát módon történő üzemeltetését. Az épület körüli parkolóba elektromos autó töltőállomások is kerülnek, amelyek a SAC használatában lévő járművek töltését is lehetővé teszik.

Az épület tervezése 2022-ben kezdődött, míg az építést várhatóan 2025 márciusában fejezik be és ezt követően telepítik majd a C-17-es szimulátorberendezést. A katonai légiszállítási műveletekhez szükséges repülési feladatok széles skáláját a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) személyzete várhatóan 2025. szeptemberétől gyakorolhatja.

EE1A4727