Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezés József főherceg halálának 60. évfordulóján

Szöveg: dr. Tóth Gergely őrnagy | Fotó: Babák Balázs, Berniczey-Roykó Ádám, Seremetyeff-Papp János, dr. Forgó Ágnes |  2022. augusztus 20. 11:23

A Habsburg-Lotharingiai Ház nádori ágának meghívását az idén áprilisi madeirai centenáriumi megemlékezést követően kapták a Centenáriumi Dandár hagyományőrzői, a budai Királyi Palota családi kriptájába, hogy halálának 60. évfordulóján szentmisével emlékezzenek az első világháború ismert tábornokára, József Ágost főhercegre.

kep2

Az ad orientem bemutatott, latin nyelvű szertartást Szerencsés Zsolt kanonok atya celebrálta. Habsburg-Lotharingiai Eilike és Margarete magyar királyi hercegnők képviselték a család királyi ágát, valamint József Károly magyar királyi herceg a nádori ágat.

Dr. Vejkey Imre országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának elnöke emlékező beszédében kiemelte, hogy József Ágost főherceg nem csak katonaként állt helyt, hanem később is meghatározó szerepet játszott a magyar közéletben, valamint a kultúra területén is, példát mutatva ezzel a mai nemzedéknek.

A szentmisét követően a család, a Vitézi Rend képviselői, valamint magyar és osztrák katonai hagyományőrzők helyeztek el koszorút József Ágost főherceg sírjánál.