Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mely országokban számíthat még Gripen eladásra a Saab?

Szöveg: honvedele.hu / jetfly.hu |  2022. augusztus 20. 14:19

Brazília tárgyalást kezdeményezett Svédországgal újabb Saab Gripen E/F vadászgépek vásárlásával kapcsolatban. Nézzük, a dél-amerikai országon kívül, hol számíthat még Gripen üzletre a Saab!

gripen_01-1-2

Micael Johansson, a Saab vezérigazgatója a vállalat féléves pénzügyi eredményeinek prezentálásakor elmondta, hogy a brazilok a jelenleg érvényben lévő szerződésüket 4 géppel bővítenék, míg ezzel párhuzamosan tárgyalnak további 26 gép vásárlásáról második ütemként.

Eredetileg 2014-ben írták alá a szerződést a felek 28 darab együléses (brazil típusjelzés szerint) F-39E és 8 darab kétüléses F modellről. Az első két gép az idei évben került Brazíliába, ahol jelenleg a szükséges katonai minősítések megszerzésén dolgoznak, ezt követően pedig a hadrendbe állításuk év vége felé lehet esedékes.

gripene-3-3

Johansson elmondása szerint Brazílián kívül vannak még ígéretesnek tűnő vásárlók a dél-amerikai földrészen. Konkrét országot nem nevezett meg, de valószínűleg Kolumbiára gondolt, amelyet a Saab gyártópartnere, az Embraer korábban már megkörnyékezett a típussal.

Johansson várakozásai szerint haza pályán, Svédországban is várható még további rendelés a típusból, illetve szót ejtett Csehországról is, amely a közelmúltban jelentette be, hogy a jelenlegi 14 darabos Gripen C/D flottáját 24 darab F-35-össel váltaná le. Johansson szerint ez a verseny még nem zárult le, és a Saab rendkívül attraktív ajánlattal készül a csehek számára, remélve, hogy Gripen E változatra továbbfejlesztve a gépeket 2027 után is tovább tudják majd folytatni az együttműködést.

Forrás: jetfly.hu