Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezés katasztrófával: lezuhant a helikopter

Szöveg: JETfly |  2010. április 27. 9:35

2010. április 25-én, helyi idő szerint reggel 6 óra előtt, Wellingtontól körülbelül 40 kilométerre északkeletre, lezuhant az új-zélandi légierő egyik Bell UH-1H helikoptere, melynek során a négyfős személyzetből hárman életüket vesztették, az életben maradt negyedik főt súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A katasztrófa okainak kivizsgálása megkezdődött.

A lezuhant forgószárnyas egyike volt azon három helikopternek, melyek az Ohakea légibázisról repültek Wellingtonba, az április 25-én megrendezett „ANZAC Day" megemlékezésre. Ez a nap az egyik legfontosabb Ausztrália és Új-Zéland életében, emléket állítva az 1915-ös, Gallipoli-félszigeten történt partraszállásnak és a hadműveletben elesett katonáknak. A katasztrófa erősen felhős, ködös időben következett be Wellington közelében, az új-zélandi légierő elmondása szerint az UH-1 flotta repülésre alkalmas volt.

Az új-zélandi légierő 1966 és 1975 között 14 darab UH-1-es helikoptert vehetett át. Az elöregedő forgószárnyasokat nyolc darab NH90-es szállítóhelikopter váltja le, melyek első példánya 2010-ben érkezhet meg Új-Zélandba, a teljes NH90-es flotta várhatóan 2013-ban lesz hadra fogható.