Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megérkeztek Tongára az első segélyszállító repülőgépek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. január 20. 15:58

Megérkeztek a vulkánkitörés és szökőár sújtotta Tongára január 20-án, csütörtökön az első segélyszállító repülőgépek, miután megtisztították a szigetország fő leszállópályáját a vulkáni hamutól. Helyreállt az országgal a telefonkapcsolat is – jelentették hírügynökségek.

Elsőként az új-zélandi légierő C-130 Hercules típusú szállítógépe tudott leszállni a Fua’amotu nemzetközi repülőtéren – közölte az új-zélandi hadsereg szóvivője. A Reuters hírügynökség szerint ezután megérkezett oda az ausztrál légierő egy C17-es típusú szállítógépe is.

Peter Dutton ausztrál védelmi miniszter közleményben beszámolt arról, hogy a tongai hatóságok fáradhatatlanul dolgoztak a leszállópálya megtisztításán. Az ausztrál gép tengervízlepárló berendezést, sátrakat, tábori konyhákat és takarítógépet vitt a szigetre a leszállópálya alaposabb megtisztítására. Még csütörtökön odaérkezik egy másik ausztrál gép is további segéllyel.

Az új-zélandi gép humanitárius és katasztrófamentési segélyt szállított, tábori felszerelést, generátorokat és távközlési eszközöket – közölte Wellingtonban Nanaia Mahuta új-zélandi külügyminiszter.

A 105 ezer lakosú csendes-óceáni szigetországot harminc éve nem tapasztalt erősségű tűzhányókitörés, majd ennek hatására cunami sújtotta szombaton. Hárman életüket vesztették, nagyon sok épület megsemmisült, és nincs helyben tiszta ivóvíz. Az ENSZ szerint a lakosság legalább 80 százalékát súlyosan érinti a katasztrófa.