Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megerősítették Baradar molla elfogásának tényét

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. február 17. 12:55

A pakisztáni hadsereg szerdán megerősítette, hogy sikerült elfogni az afgán tálibok katonai parancsnokát, Abdul Gani Baradar mollát. „A részletes azonosítási folyamat eredményeként megállapítottuk, hogy az őrizetbe vett személy Baradar molla” – hangzik a pakisztáni hadsereg Attar Abbász tábornok által szignált közleménye.

Az elfogás helyét és részleteit biztonsági okokra hivatkozva nem hozták nyilvánosságra.

Az amerikai média kedden számolt be róla, hogy Baradart mintegy tíz nappal korábban Karacsiban fogták el pakisztáni és amerikai ügynökök. A tálib felkelők tagadták a hírt. A Fehér Ház szóvivője mindeddig kitért azelől, hogy megerősítse az elfogás tényét.

Baradar „hasznos információkat" adott az őt kihallgató pakisztáni ügynököknek, amelyeket azok megosztottak amerikai kollégáikkal – nyilatkozott név nélkül egy pakisztáni hírszerző tiszt az AP amerikai hírügynökségnek. A tálib parancsnokot jelentések szerint másokkal együtt fogták el, de az őrizetbe vett tálibok száma nem ismeretes.

Baradar molla egyike a tálib mozgalom négy alapítójának és felkelők vezetői körül hierarchiában csak Mohammed Omar molla előzte meg. Abdul Gani Baradar ugyanúgy a Pakisztánban is meghatározó popalzai törzshöz tartozik, a pastuk durrani ágából, mint Hamid Karzai afgán elnök. Az Interpol szerint a Baradar Akhund néven is ismert molla 1968-ban született Vitmak faluban, az Uruzgán tartománybeli Derhavud járásban.

Nincs róla ismert fényképfelvétel, de politikai fantomrajzát tekintve a források abban egybecsengenek, hogy Baradar egyike a tálib mozgalom négy alapítójának, és tagja a felkelők tízfős vezérkarának.

Terrorizmusellenes szakértők szerint tapasztalt és tekintélyes katonai vezető, aki elnökölt a tálib harctéri parancsnokok tanácskozásán, s kézben tartotta az ellenállás pénzügyi szálait is. Baradart tekintik az amerikaiak ellen folytatott gerillaharcmodor kidolgozójának.

A Newsweeknek tavaly júniusban e-mailben adott interjúja szerint Baradar egészen az ellenség teljes kiűzéséig akarta folytatni a harcot, ezért elemzők úgy látják, hogy elfogása után új lehetőségek nyílnak a Karzai elnök által szorgalmazott, a kormány és a felkelők közötti párbeszéd előtt.