Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zajlik az amerikai csapatkivonás

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. február 17. 11:15

Százezer alá csökkent az Irakban szolgáló amerikai katonák száma, először az arab ország 2003-as lerohanása óta – közölte kedden az amerikai haderő. Elizabeth Feste szóvivő elmondta, hogy jelenleg 98 ezer amerikai katona állomásozik Irakban. A létszámcsökkentés világos jele annak, hogy az Egyesült Államok arra törekszik, hogy betartsa a csapatkivonási menetrendet.

Barack Obama amerikai elnök korábban elrendelte, hogy idén augusztus végéig 50 ezer főre csökkentsék az amerikai katonák számát az arab országban. Az amerikai-iraki biztonsági megállapodás értelmében a jövő év végéig őket is kivonják.

A csapatcsökkentés kritikus időszakban történt. Washington ugyanis megkérdőjelezi, hogy a törékeny iraki demokratikus rendszer képes fenntartani a közbiztonságot a március 7-re kitűzött parlamenti választásokat követő időszakban. Feste szerint az amerikai haderő azt tervezi, hogy a választások után is a jelenlegi szinten tartja csapatlétszámát. Ez egybecseng a Ray Odierno tábornok, az Irakba vezényelt amerikai erők parancsnoka által korábban közöltekkel: az Egyesült Államok ekkora katonai erőt tart fenn Irakban a választásokat követő hatvan napban, amikor az új iraki kormány a legsérülékenyebb.

Nemzetközi megfigyelők attól tartanak, hogy a síiták uralta iraki kormány és a szunnita kisebbség ellentétei miatt ismét fellángolhat a felekezetközi erőszak, az pedig veszélybe sodorhatja az amerikai csapatkivonási tervet.

Irak amerikai vezetéssel történt lerohanásának tetőpontján, 2003 májusában mintegy 150 ezer amerikai katona harcolt Irakban. Számuk a következő év januárjára gyorsan csökkent, mivel feladatuk a harc helyett az ország megszállása lett. A Pentagon adatai szerint 2005 októberére viszont 160 ezerre emelkedett, mivel a fegyveres lázadók megvetették a lábukat az országban. Az amerikai csapatlétszám 2007 októberében érte el 170 ezres tetőpontját, Washington ugyanis csapaterősítéssel akarta leverni a lázadókat.