Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megerősítették Glavas tábornok börtönbüntetését

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 16. 9:39

A boszniai igazságszolgáltatás kedden megerősítette Branimir Glavas volt horvát tábornok és képviselő nyolc éves börtönbüntetését, amelyet egy horvát bíróság szabott ki háborús bűncselekményekért. A boszniai bíróság a két ország közötti jogsegélyegyezmény keretében járt el Glavas ellen.

A horvát-boszniai kettős állampolgár Branimir Glavast tavaly szeptember végén vették őrizetbe a dél-boszniai Drinovci faluban, miután májusban elítélték Horvátországban a szerb polgári lakosság terhére elkövetett háborús bűntények miatt (a tíz év szabadságvesztésről szóló ítéletet tavaly júliusban a zágrábi legfelsőbb bíróság nyolc évre mérsékelte).

A volt tábornok Eszék védelmét irányította a délszláv háborúban, s a helyi média szerint „élet és halál ura" volt a Dráva-parti városban. Azzal vádolták, hogy 1991-ben félkatonai alakulatot szervezett Eszéken, és szerbek elrablására, megkínzására, meggyilkolására adott parancsot alárendeltjeinek.

Glavas tavaly májusban menekült az ítélet elől Boszniába, röviddel azt követően, hogy megkapta a boszniai állampolgárságot. Boszniai letartóztatására azután került sor, hogy a boszniai legfelsőbb bíróság jogosnak találta a horvát legfelsőbb bíróság jogerős ítéletét, s ezt most kedden a fellebbviteli bíróság is helybenhagyta.

Tavaly Ivo Josipovic horvát államfő megfosztotta katonai rangjától Glavast, s ezt követően a horvát parlament képviselői mandátumát is elvette a volt tábornoktól.

Címkékjog