Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fatelepítés közben gránátok kerültek elő

Szöveg: Szűcs László |  2010. december 16. 8:45

Meglátszik a tűzszerészek munkáján is, hogy az elmúlt napokban, hetekben szinte az egész országban leesett és megmaradt a hó. A 49. héten, azaz december 6–12. között ugyanis már csak tíz bejelentést kaptak. Ezek közül hat esetben kellett soron kívül intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Szalai Attila zászlós, az alakulat felderítő tűzszerésze a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 2087 bejelentést kaptak.

Mint arról már beszámoltunk, két egymást követő napon, két, amerikai gyártmányú rombolóbombát találtak a Dunán, a budafoki gázlónál. December 6-án egy 500 kilogrammos, másnap pedig egy egy tonnás, a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezet került elő a vízből, a meder kotrása közben. A robbanószerkezeteket csak hadihajókról tudták a tűzszerészek megközelíteni. A bombák gyújtószerkezeteit a tűzszerész járőrparancsnokok a helyszínen kiszerelték, majd az újpesti hadikikötőben megsemmisítették. A bombatesteket pedig a központi gyűjtőbe szállították.

December 8-án a Bács-Kiskun megyei Tiszakécskére kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek. A bejelentés szerint, a Széphalmi dűlőben, a földút szélesítése közben egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátra bukkantak a munkások. A veszélyes, második világháborús szerkezetet a Pásztor Norbert főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr a helyszínen megsemmisítette.

December 10-én a Komárom-Esztergom megyei Bokodon is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel fatelepítési munkálatok közben több, világháborús robbanószerkezetet is találtak. A kiküldött tűzszerész járőr a helyszín átvizsgálását követően két darab, 45 milliméteres, szovjet gyártmányú pálcagránátot, három darab, 75 milliméteres, német gyártmányú páncéltörő gránátot, két darab detonátort, valamint egy 57 milliméteres, űrméret alatti páncéltörő lövedéket talált. A veszélyes szerkezeteket a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.