Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megfelelnek a svéd Gripenek az indiai légierőnek?

Szöveg: JETfly |  2010. március 24. 10:27

Lassan a végéhez közeledik a megközelítőleg 12 milliárd dolláros, 126 darab vadászrepülőgép beszerzésére irányuló indiai MMRCA tender. Legutóbb a svédek Gripenje mutatkozott be Indiában, de az előzetes tervekkel ellentétben mégsem a Gripen NG mutatta be képességeit, hanem helyette két darab Gripen-D változatot küldtek a svédek.

A gépek a hét elején elhagyták a bangalore-i légi bázist, és átrepültek a jaisalmeri bázisra.

A Jaisalmer légi bázison végrehajtott egy hétig tartó különféle tesztrepülések részeként sor került légi üzemanyag utántöltés, valamint számos repülési manőver végrehajtására is. A két Gripen a napokban teljesíti a tesztrepülési programját a Pokhran, valamint a Leh légi bázison, majd ezt követően átrepülnek a Jamnagar bázisra, végül hazafelé veszik az irányt.

Mivel a tesztek egyik jelentős részét képezi az, hogy alávessék a repülőgépeket a szélsőséges időjárási körülményeknek, ezért tervek szerint az egyik Gripen a trópusi éghajlaton elhelyezkedő Jaisalmer légibázison hajt végre tesztrepüléseket, majd a pokhrani lőtéren bombavetési feladatokat teljesít. Ezzel ellentétben egy másik Gripent hideg éghajlati körülmények között tesztelnek, ezért leszállást hajt végre a Leh légi bázison, ahol újratankolják, majd végrehajtja a programját.

 

Szakértők bizalmasan kiszivárogtatták, hogy az MMRCA versenyre kiírt tender résztvevői közül négynek problémái adódtak az indítási ciklus során a levegő ritkasága miatt a Leh bázison, ezért az indiai légierő szakemberei kéréssel fordultak a gyártó vállalatokhoz, hogy hajtsanak végre változtatásokat, különféle modifikációkat a repülőgépek üzemanyag rendszerén. A Gripenek tesztelése Indiában, csak egy része az MMRCA (medium multi-role combat aircraft) vadászrepülőgép tendernek, ugyanis már tavaly augusztusban megkezdődött az ide érkező F/A-18 Hornet vadászrepülőgépek tesztelése. Ezt követte az Amerikai Egyesült Államok F-16IN Super Viper repülőgépe, majd szeptemberben a francia Dassault gyár Rafale vadászgépét mutatták be Bangalore-ban. Később az oroszok MiG-35-öse, valamint az European Aeronautic Defence Space konzorcium Eurofighter Typhoon vadászrepülőgépe tett látogatást a közelmúltban.

A kiírt tender a vége felé közeleg, így az MMRCA beszerzési hivatala arra kéri a parancsnokság legfelső vezetését, hogy a kapott eredményeknek megfelelően szűkítse három-négy résztvevőre a tendert. Ezek után India várni fogja az ajánlatokat, és a számára legkedvezőbb lesz a győztes a kiírt tenderen.