Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megfelezik a hadrendben álló osztrák Leopardok számát

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2011. november 27. 20:46

Norbert Darabos osztrák védelmi miniszter egy sajtókonferencián bejelentette, hogy 2014-re körülbelül kétharmadával csökkentik az osztrák hadsereg páncélozott harcjárműveinek számát. Ezzel kapcsolatos híresztelések már korábban is nyilvánosságra kerültek, a november 23-i konferencián – melyen Freyo Apfalter altábornagy is tiszteletét tette – azonban már konkrétumokról is szó esett.

A védelmi miniszter elmondta: „A jelenlegi és jövőbeni helyzetet figyelembe véve, nyugdíjazni fogjuk azokat az eszközöket, melyekre valójában már nincs is szükségünk, ugyanakkor fenntartásuk igencsak költséges. A megtakarításból nyert összeget többfeladatú járművek vásárlására költenénk. Eljött az idő, amikor reálisan kell felmérni a helyzetet, hogy mi az, ami felesleges, illetve mi az, amire ténylegesen igény mutatkozik. A haderőt tekintve is csak azokon a területeken érdemes befektetni, melyek szükségesek a további hatékony működéshez. Azokra a képességekre pedig, melyekre belátható időn belül nem lesz szükség, kevesebbet költünk."

A miniszter példaként hozta fel az IVECO LMV (Light Multirole Vehicle) többfeladatú járműveket, melyből 150 darabot vásároltak, és melyek leszállítása már idén megkezdődött.

A feleslegessé váló harcjárművek külföldi értékesítésére is reális esély van, melyből akár 17 millió euro bevételre tehetnének szert.

Számokban kifejezve: az osztrák hadsereg jelenleg hadrendben álló körülbelül 1150 páncélozott harcjárművéből 2014-re 750 darabot nyugdíjaznának. 2007-ben is csökkentették már a darabszámot, akkor 260 járművet vontak ki a hadrendből. Típusra lebontva a 114 darab Leopard 2A4 harckocsiból körülbelül a fele maradhatna rendszerben, hasonlóan az M-109 önjáró tarackokhoz. Valószínűleg végleg búcsút intenek a Kürassier könnyű harckocsiknak, az M578-as, illetve a Saurer páncélosoknak. A Pandur és az Ulan típusok viszont – többek között – várhatóan teljes darabszámban rendszerben maradhatnak.

Címkékharckocsi