Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Félidőben az ötödik váltás Koszovóban

Szöveg: Szűcs László |  2011. november 28. 6:09

Külszolgálatuk feléhez érkeztek az MH KFOR-kontingens ötödik váltásának katonái. A pristinai Slim Lines táborban szolgáló magyar békefenntartók elmúlt három hónapi tevékenységéről Tajti Miklós alezredes, a kontingens parancsnoka tájékoztatta a honvedelem.hu-t.

Augusztusban érkezett ki Koszovóba az MH KFOR-kontingens ötödik váltása. A magyar egység katonái – akiknek többsége Szolnokról, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóaljtól érkezett – már nem először járnak misszióban, sőt sokan közülük Koszovóban is szolgáltak már az elmúlt években – mondta el érdeklődésünkre Tajti Miklós alezredes.

1595928018
A kontingens parancsnoka hozzátette: a Magyar Honvédség 1999 óta van jelen a KFOR-misszióban. A magyar katonák kezdetben őrzés-védelmi feladatokat láttak el a pristinai KFOR-főparancsnokságon, majd önálló felelősségi körzetben járőröztek a nyugat-koszovói Pec városában és környékén. Idén márciusban azonban újra változott a feladat, a magyarok Pecből „visszaköltöztek" Pristinába, és a portugálokkal közösen hozták létre a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóaljat (KFOR TACRES Battalion), amelynek bázisa a főparancsnokság közelében található Slim Lines tábor lett. Mindez azt jelenti, hogy már nem a jelenlét biztosítása, hanem a többnemzeti KFOR-műveletekben való részvétel a magyar katonák elsődleges feladata.

Sajnos az elmúlt hónapokban bőven akadt dolguk a magyar békefenntartóknak – tudtuk meg a kontingensparancsnoktól, aki egyébként idehaza az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Békeműveleti Főnökségének a balkáni műveleti területtel foglalkozó kiemelt főtisztje, főnökhelyettese –, hiszen az Észak-Koszovóban lejátszódó események miatt több olyan feladatot is kaptak, amelynek során területeket kellett lezárniuk, vagy éppen a megépített útakadályokat felszámolniuk.

„Szerencsére mindezeket a feladatokat hibátlanul és a KFOR vezetésének megelégedésére teljesítette a magyar kontingens. Köszönhetően a rutinos, tapasztalt katonáknak" – mondta a parancsnok, külön kiemelve az MH Összhaderőnemi Parancsnokság támogatását, akik a kontingens minden igényére és kérésére azonnal reagálnak, cserélik, pótolják az elhasználódott felszerelést, eszközöket.

1595928018
Az elkövetkező három hónap feladataival kapcsolatban Tajti alezredes kiemelte: az etnikai ellentétek vélhetően továbbra sem csillapodnak majd Koszovóban, így a magyar katonáknak várhatóan az eddigiekhez hasonló teendőik lesznek külszolgálatuk „második félidejében" is. Mindezt azonban még nehezíteni is fogja a közelgő, közismerten kemény koszovói tél.

A parancsnoktól megtudtuk azt is, hogy magyar békefenntartók korábban még sosem szolgáltak együtt portugál katonákkal, ennek ellenére nagyon jó kapcsolatot sikerül kialakítaniuk egymással az elmúlt három hónapban. A két nemzet katonái érdeklődnek egymás kultúrája iránt, és a kiképzési tapasztalatokat is igyekeznek kölcsönösen felhasználni.

„Mindkét nemzet megtiszteli a másikat azzal, hogy egymás alapszavait, illetve köszönéseit megtanultuk és használjuk is" – hangsúlyozta az alezredes, hozzátéve: a jó kapcsolatot segíti az is, hogy a magyar kontingens tábori lelkésze korábban Brazíliában tanult, így folyékonyan beszéli a portugál nyelvet.

Az év vége közeledtével természetesen a Slim Lines táborban is készülnek már a karácsonyra. Mint a kontingensparancsnoktól megtudtuk, az ünnep egyik napján tradicionális portugál, míg másnap hamisítatlan magyar fogásokat szolgálnak majd fel a békefenntartóknak. Az új év első heteiben pedig lassan megkezdik a felkészülést a váltásra: a következő magyar kontingens februárban érkezik ki Pristinába.

Fotó: MH KFOR-kontingens ötödik váltás és Rácz Tünde