Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meghalt a kolumbiai gerillák vezére

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. május 25. 11:35

“Megbízható forrásból származó értesülés szerint” meghalt Manuel Marulanda, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillahadsereg parancsnoka – mondta egy kolumbiai hetilapnak a latin-amerikai ország védelmi minisztere.

Juan Manuel Santos megfogalmazása szerint “olyan forrásból származik értesülése, amelyben még sohasem kellett csalódnia". A miniszter szerint ez a forrás azt mondta kormány-tisztségviselőknek, hogy szívroham végzett Marulandával márciusban.

Juan Manuel Santos fontosnak tartotta megjegyezni nyilatkozatában, amelyet a Semana című kolumbiai hetilap közölt internetes kiadásában, hogy éppen ebben az időszakban három nagyszabású légitámadást intézett a kolumbiai légierő a gerillahadsereg feltételezett táborai ellen.

Marulanda szervezte meg a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőket a hatvanas években “a társadalmi igazságosságért vívott küzdelem" eszközeként.

A bogotai kormány már többször is holt hírét költötte az utóbbi években, de eddig mindig bebizonyosodott, hogy a híresztelés alaptalan volt.

A magát marxistaként meghatározó FARC meggyengült az utóbbi időben, mert Álvaro Uribe elnök kormánya jelentős támogatást kap az Egyesült Államoktól a gerillák elleni fegyveres fellépéshez.

Címkéklégierő