Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új ellátóhajók a Royal Navy szolgálatában

Szöveg: Háború Művészete |  2008. május 25. 11:39

A brit védelmi minisztérium újabb lépést tett afelé, hogy létrehozzon egy új ellátóhajókból álló flottát, ami világszerte igen fontos szerepet tölthetne be a Royal Navy hadműveleteiben.

Az illetékes miniszter – Baroness Taylor – ismertette a Parlament előtt a 4 társaság (Fincantieri, Hyundai, Navantia, BAE Systems) ajánlatát, akik az elkövetkező hónapokban a minisztériummal közösen fogják kidolgozni a MARS-program (Military Afloat Reach and Sustainability) keretein belül az új ellátóhajók beszerzésének részleteit.

Az egyes társaságok ajánlatainak kiértékelése után a védelmi minisztérium kiválasztja, hogy melyik társaság lesz a befutó, amely aztán megtervezheti és megépítheti az új hajókat. A MARS egy kiemelkedő jelentőségű projekt, ami fontos célnak tekinti a Royal Navy logisztikájának fejlesztését, továbbá szeretné lecserélni a flotta számos segédhajóját is. Ezek a hajók nélkülözhetetlenek a tengeri hadműveletek során, mivel ezek látják el üzemanyaggal és utánpótlással a hadihajókat.

A jövőben megépülő új ellátóhajók követni fogják a nemzetközi környezetvédelmi előírásokat, továbbá kiváló munkahelyi körülményeket szeretnének biztosítani a hajók személyzetének is. Az új flotta megépülésével a védelmi minisztérium újabb 25 évre látja biztosítottnak a Royal Navy hadműveleteinek logisztikai támogatását.