Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meghalt egy azeri katona Hegyi-Karabah közelében

2010. október 30. 16:27

Meghalt egy azeri katona pénteken a Hegyi-Karabah határán egy örmény erőkkel lezajlott összetűzésben – közölte Bakuban az azerbajdzsáni védelmi minisztérium. Eldar Sabiroglu szóvivő elmondta: a 19 éves katonát akkor érte halálos lövés, amikor az örmények Hegyi-Karabah felől tüzet nyitottak az azeri állásokra.

Az elmúlt hónapokban gyakoribbá váltak a térségben az összecsapások az azeriek és az örmények között. Az év eleje óta legalább 21 katona meghalt, ebből 11 szeptemberben-októberben.

Az Azerbajdzsánba ékelődött, többségében örmény lakosságú Hegyi-Karabah 1988 óta nem ismeri el Baku fennhatóságát, sőt 1991-ben – Jereván támogatásával – hivatalosan is kikiáltotta „függetlenségét".

Hat éven át dúlt emiatt a háború örmények és azeriek között, 30 ezer ember halt meg a harcokban. A felek 1994-ben tűzszünetet kötöttek, de sem Baku, sem Jereván nem hajlandó megegyezésre jutni a Kaukázus déli részén elhelyezkedő régió státusáról.

Azerbajdzsán, amely azzal vádolja Örményországot, hogy akadályozza a tárgyalásokat, az elmúlt években gyakran fenyegetőzött azzal, kész erővel visszafoglalni a szakadár régiót.