Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meghalt Lockerbie felelőse

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 23. 7:31

Május 20-án, egy elegáns líbiai villában, rákban meghalt az a titkos ügynök, akit a brit igazságszolgáltatás a lockerbie-i merényletért tett korábban felelőssé. Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahi betegségére tekintettel közel három éve elhagyhatta a skóciai börtönt, ahol életfogytiglani szabadságvesztését töltötte. Hazatérésekor népi hősként fogadták Líbiában, de ő a nyilvánosság elől elzárkózva töltötte napjait Tripoliban.

Kiszabadulása nagy felzúdulást okozott az 1988-as merénylet 270 halálos áldozatának családtagjai körében, és általában a brit és amerikai közvéleményben. Egyes vélemények szerint London azért egyezett bele kiengedésébe, hogy megóvja líbiai gazdasági kapcsolatait, de ezt a kormány hevesen tagadta. Megrahi a legutóbb, tavaly decemberben adott nyilatkozatában azt állította, hogy ártatlanul ítélték el. Az ügyről Líbia új vezetői sem hoztak nyilvánosságra új bizonyítékokat.

Az amerikai Pan Am légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-es óriásgépét 1988. december 21-én időzített pokolgéppel robbantották fel; a merényletben 270-en vesztették életüket, köztük négy magyar utas. A repülőgép lángoló roncsai 11 ezer méteres magasságból a skóciai Lockerbie-re zuhantak, az áldozatok közül tizenegy a kisváros lakója volt. Megrahi 60 éves volt, özvegyet és öt gyereket hagyott hátra.