Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kirándulással kezdődött, életmentéssel végződött

Szöveg: Gémes Ildikó |  2012. május 23. 8:19

Az MH Támogató Dandár állományába tartozó Varga-Zsoldos Péter főtörzsőrmester kirándulás közben egy eszméletlen turista életét mentette meg azzal, hogy késlekedés nélkül segítséget nyújtott és értesítette a mentőket.

Szokványosnak indult az a szombati nap, amikor Varga-Zsoldos Péter főtörzsőrmester elindult barátaival, hogy a Kismaros közelében lévő, 338 méter magas Nagy-Kőszikla nevű hegyen kiránduljon, azonban társai nem tartottak vele a csúcsig. A főtörzsőrmester nem adta fel, és továbbment. A hegytetőn észrevette, hogy egy vérző lábú, pirosra égett, eszméletlen férfi hever a közelében. A helyzet súlyosságát azonnal felmérte, és a férfi pulzusának, légzésének, valamint pupillájának ellenőrzését követően nyomban felhívta a mentőket, megadta a helyszín GPS-koordinátáit, majd értesítette a férfinél lévő iratok alapján annak rokonait. A helyzetet nehezítette, hogy vihar közeledett, majd az eső is megérkezett. A katona aggódva, de türelmesen várta a sérült mellett az orvosi segítséget.

Mivel a hegytetőn történt a szerencsétlenség, a mentősöknek is nehezebb volt a helyszín megközelítése. Később az is kiderült, hogy már a rendőrség is kereste a turistát, ugyanis délelőtt megtalálták, de otthagyták és csak később jelentették a balesetet. A főtörzsőrmester elmondása szerint a turistának nagy szerencséje volt, hogy esés közben nem csúszott néhány méterrel tovább, mert akkor egy mély szakadékba zuhant volna. Varga-Zsoldos főtörzsőrmester ezzel a cselekedettel katonához méltó magatartást tanúsított.

Fotó: A szerző felvételei