Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Feel the pulse of Kosovo” – Koszovóból jelentjük

Szöveg: Szűcs László |  2012. május 23. 8:34

Ők a KFOR parancsnokának szeme és füle, feladatuk, hogy a koszovói békefenntartó misszió vezetését ellássák különféle, a számukra fontos információkkal. Jelmondatuk is éppen ezért ez: érezd Koszovó lüktetését, azaz „Feel the pulse of Kosovo”.

1595936136
Podujevo központtal végzi feladatát az MH KFOR Kontingens hatodik váltásának alárendeltségébe tartozó magyar LMT (Liaison Monitoring Team – Összekötő Megfigyelő Csoport). Feladatuk, hogy tartsák a kapcsolatot a felelősségi területen lévő települések vezetőivel, a vállalatok képviselőivel és az iskolák igazgatóival. Ennek során olyan információkat próbálnak gyűjteni, amelyek hasznosak lehetnek a KFOR-parancsnok számára a különféle döntések meghozatala során.

„Az LMT a KFOR parancsnokának szeme és füle a felelősségi területen, pontos feladatait is a NATO vezette békefenntartó misszió parancsnoka határozza meg" – mondja el a honvedelem.hu érdeklődésére Ivánfalvi Attila százados. A magyar LMT-csoport beosztott tisztje hozzáteszi: a csoportot hat katona alkotja, munkájukat pedig két angol−albán−szerb nyelvű tolmács segíti. Irodájukat a Podujevo központú járás (angolul: municipality) vezetőjének hivatali épületében rendeztek be.

„Úgy érezzük, nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítanunk a helyiekkel, akik szerencsére meg is bíznak bennünk" – meséli a százados, hozzátéve: a magyar katonákat kifejezetten szeretik Koszovóban, ami talán annak is köszönhető, hogy az országban élők közül korábban sokan dolgoztak vagy tanultak Magyarországon.

1595936136
A kapcsolattartás egyik formája, hogy különféle kiadványokat, irodaszereket juttatnak el a felelősségi területen működő általános iskoláknak. Az utóbbi időben a KFOR civilek számára készült újságját, a For You Magazine-t, valamint tollakat és spirálfüzeteket osztottak szét az általános iskolás gyerekeknek, illetve az iskolák igazgatóinak.

„Ezzel is próbáljuk népszerűsíteni a KFOR-t a koszovói gyermekek körében" – mondja Vasvári Zsolt zászlós, a magyar LMT hadműveleti beosztottja, akitől megtudjuk azt is, hogy a felelősségi területen albán és angol nyelven megjelenő magazin nagyon sok fiatalhoz jut el, és szerencsére sokan is olvassák. Utóbbi nem véletlen, hiszen olyan témákról ír, amelyek népszerűek a mai koszovói fiatalok körében. Így találhatók benne – egyebek mellett – divatról és labdarúgásról szóló írások is, sőt az újság közepén az aktuális helyi tinisztár – egy énekes – egész alakos poszterét is megtalálják a gyerekek.

Az iskolai látogatások mindezek mellett arra is jók, hogy a magyar katonák tájékozódjanak arról: milyen problémák nehezítik az oktatási intézmények életét, illetve az igazgatók milyen fejlesztéseket szeretnének saját iskolájukban az elkövetkező időszakban – emeli ki Vasvári zászlós.

Fotó: Rácz Tünde

További képekért kattintson galériánkra!