Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztán ismét együttműködhet a NATO-val

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 23. 9:06

A pakisztáni kormány arra utasította diplomatáit, hogy kössenek megállapodást az Egyesült Államokkal az Afganisztánba vezető szárazföldi tranzitútvonalak megnyitásáról a NATO-erők előtt – jelentette be május 21-én, hétfőn a chicagói NATO-csúcson Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök.

„Pakisztán a nemzetközi koalícióval való együttműködés felújítása mellett száll síkra" – közölte Zardari, s megjegyezte, hogy ezt már a pakisztáni parlament is támogatásáról biztosította.

A chicagoi csúcstalálkozó alkalmával Barack Obama amerikai elnök rövid megbeszélést folytatott Zardarival, és az értekezletet záró sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy a tranzitútvonalak megnyitásáról szóló tárgyalásokon a két ország „serény előrehaladást" tud felmutatni, de megállapodás még nincs róla.

A chicagói NATO-csúcs részvevői hétfőn felszólították Pakisztánt, hogy „amilyen hamar csak lehet", újból nyissa meg a tavaly november óta lezárt tranzitútvonalakat a szövetség előtt. Iszlámábád azt követően zárta le az Afganisztánba vezető szállítási útvonalakat, hogy a NATO egyik légicsapásában 24 pakisztáni katona életét vesztette. A tilalom következtében a NATO csak igen költségesen, alternatív útvonalakon tudja eljuttatni az utánpótlást Afganisztánba.