Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdték a biztonság megerősítését Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. március 18. 8:44

Már megkezdődött a biztonság megteremtését célzó művelet a dél-afganisztáni Kandahár tartományban, és a következő hónapokban nagy erővel csapnak le a tálibok fellegvárára – közölte Stanley McChrystal tábornok, az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők vezetője szerdán.

Kijelentése néhány nappal azután hangzott el, hogy öngyilkos merényletek sorozatában 35 rendőr és civil vesztette ott életét. A szombaton elkövetett négyes merényletet a tálibok válasznak szánták a NATO azon bejelentésére, hogy nyáron offenzívát indítanak Kandahár tartományban a lázadók kifüstölésére.

„Megerősítjük a biztonságot Kandahár városban és környékén… és ahelyett, hogy egy katonai művelet megindításának időpontjáról beszéljek, inkább azt mondanám, hogy a folyamat már elkezdődött" – mondta a tábornok Kabulban.

Tavaly augusztusban egy 4000 fős amerikai dandárt telepítettek Kandahárba, hogy biztosítsa a dél-afganisztáni városba vezető útvonalakat, s további pilóta nélküli repülőgépeket is odaküldtek, hatékonyabbá téve a felderítést. „A tálibok azonban minden tőlük telhetőt megtesznek majd azért, hogy megpróbálják minél nehezebbé tenni a dolgunkat" – szögezte le McChrystal.

Egyébként számos amerikai katonai vezető és politikus szerint a lakosság bizalmának megnyerését akadályozza, hogy a helyi afgán vezetést sokan korruptnak tartják. A tartományi tanács vezetőjéről, Ahmed Vali Karzairól (az afgán elnök testvéréről) például az a hír járja, hogy szerepet játszik a drogkereskedelemben – amit ő mindig is cáfolt.

McChrystal egyben közölte: ha az al-Kaida terrorszervezet vezetője, Oszama bin Laden felbukkan Afganisztánban, akkor megpróbálják majd élve elfogni, s bíróság elé állítani. A tábornok Eric Holder amerikai igazságügy-miniszter szavaira reagált, aki előző nap egy képviselőházi meghallgatáson azt közölte: Oszama bin Ladent nem fogják amerikai bíróság elé állítani, mert nem sikerül majd élve elfogni.