Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdték a Dunában talált második világháborús légibomba kiemelését

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Lakatos Péter / MTI |  2022. szeptember 12. 11:27

Megkezdték a budapesti Várkert Bazárnál a Duna medrében talált második világháborús légibomba kiemelését a Magyar Honvédség tűzszerészei szeptember 12-én, hétfő délelőtt.

bomba_MTI

Gajdos Milán hadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje az MTI-nek elmondta: a rendőrség mintegy négyszáz méter sugarú körben lezárta a területet és megkezdődött a művelet. Első lépésben a tűzszerész búvárok rögzítési pontokat alakítanak ki a hajóállomás közelében előkerült légibombán, hogy az aknamentesítő hadihajó speciális darujával ki tudják emelni a katonák a robbanótestet a folyóból - mondta.

A múlt héten a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó búvárai gyakorló merülés közben egy százkilós, szovjet gyártmányú légibombára bukkantak az Erzsébet híd és a Lánchíd közötti folyamszakaszon.

A robbanóeszköz biztonságos kiemelése és hatástalanítása idejére a rendőrség mintegy négyszáz méter sugarú körben lezárja a területet, így a budai alsó rakpart Clark Ádám tér és a Fátyol park közötti szakaszát, a Lánchíd utcát a Clark Ádám tér és az Ybl Miklós tér közötti szakaszon, az Ybl Miklós teret, valamint a Várkert rakpartot. A Lánchíd utcára, az Ybl Miklós térre, a Döbrentei utcára, valamint Várkert rakpartra néző ingatlanokat hétfő reggel 8 órakor elkezdték kiüríteni. A Várkert Bazár tudatta: a lezárások érintik a Várkert Bazár teljes területét, nem látogatható a Neoreneszánsz kert és zárva vannak az információs pontok a Clark Ádám téren, a keleti felvezetőnél és a Savoyai-teraszon is. A hatástalanítás idejére hétfő reggeltől a Budavári Önkormányzat befogadási helyként üzemelteti a Virág Benedek Házat (Döbrentei utca 9).

Címkéktűzszerész
Kapcsolódó cikkek