Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkínzott foglyok, titkos utasítások?

Szöveg: inforadio.hu |  2008. június 10. 10:03

Egy amerikai katonai ügyvéd azt állítja, hogy a Pentagon jegyzeteik megsemmisítésére intette a guantanamói vallatókat, arra az esetre, ha vallomást kellett volna tenniük az extrém kihallgatási technikákról. A táborban tartott foglyok és jogvédő szervezetek szerint is kínozták az őrizeteseket, még azokat is, akiket később vádemelés nélkül engedtek el.

A legfontosabb öt fogoly – köztük a 2001. szeptember 11-ei támadások feltételezett értelmi szerzője – ellen most indult meg az eljárás a táborban felállított katonai bíróságon.

1
William Kübler, egy omari származású guantanamói fogoly katonai ügyvédje azt állítja: a Pentagon egy szolgálati szabályzatban tér ki arra, hogy a vallatások során kézzel írt feljegyzéseket meg kell semmisíteni. Küblernek ügyészek mutatták meg a szabályzatot, és ez az AP hírügynökség szerint arra utal, hogy az amerikai kormány szándékosan próbálta megnehezíteni a vádlottak védelmét.

Az ügyvéd elmondta: az, hogy megsemmisítették a bizonyítékot, megnehezíti, hogy kérdéseket tehessen fel a vallomások helytállóságáról. Hozzátette, hogy a most felfedezett szabályzat ismeretében kérni fogja a védence, Omar Kadr elleni vádak elengedését. A Pentagon csak annyit közölt, hogy “foglalkozik a kérdéssel".

Az általános eljárási szabályzat névre hallgató kézikönyv a múlt héten került az ügyvéd birtokába.

A szöveg szerint “a missziónak jogi és politikai vonatkozásai vannak, amelyek miatt tanúvallomásra kérhetik a kihallgatókat. Ha csak minimális mennyiségű dokumentum marad fenn a kihallgatásokkal kapcsolatos információval, az segíthet egyes jogi kérdésekben" – fogalmaz kissé nyakatekerten, de viszonylag világosan a kézikönyv. Azaz: ha nincs írásos bizonyíték a kihallgatások menetéről, akkor nehezebb bizonyítani a kínzást.

Azzal, hogy napvilágra került a szabályzat, előfordulhat, hogy több más guantanamói fogoly is az ellene felhozott vádak elengedését, vagy legalábbis vallomásai figyelmen kívül hagyását kérheti. A Pentagon a 270 közül 80 foglyot akar speciális katonai bíróság elé állítani.

A II. Világháború vége óta ez az első hasonló amerikai katonai törvényszék. A Bush-kormányzat megtagadta a jogot az őrizetesektől, hogy amerikai polgári bíróságok elé állhassanak és ugyanolyan jogokat élvezzenek, mint a civilek.

Ennek érdekében kitalálta az “ellenséges harcos" minősítést, amely szerinte jogalapot teremtett arra, hogy a foglyokat se nem civilekként, se nem külföldi katonákként kezelje.

Kadr ügyvédje szerint az ő esetében azért is fontos, hogy milyen módon zajlott a kihallgatás, mert az még nem egy jól szervezett börtönben, hanem Afganisztánban, a bagrami légitámaszponton kezdődött.