Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkísérli a lehetetlent a francia nyugdíjas katona

Szöveg: FH/honvedelem.hu |  2008. május 27. 10:06

A hétfői halasztás után kedden másodszor is megkísérli a hangsebességet átlépő ejtőernyős ugrást Kanadában Michel Fournier francia nyugdíjas katona. Ha a kísérlete sikerül, akkor négy világrekordot is beállít, és tapasztalatát hasznosíthatják űrhajósok mentésére.

A 64 éves francia egy 160 méter magas héliumballonhoz rögzített nyomásálló kabinban emelkedik 40 ezer méter magasba, és onnan ugrik ki ernyővel, ahol a hőmérséklet mínusz 100 fok. Több mint 7 percen át fog szabadesésben zuhanni, így mire kinyitja az ejtőernyőjét, 1.500 kilométer per órás sebességgel, vagyis a hangsebesség 1,3-szorosával fog zuhanni.

Ezzel négy világrekordot állítana be egyszerre: a legmagasabb léggömbrepülést, a legmagasabbról való szabadesést, a legnagyobb magasságú és a legnagyobb sebességű ejtőernyős ugrást.

A 40 ezer méter, ahonnan kiugrik, csaknem négyszer akkora magasságot jelent, mint amekkorán az utasszállító sugárhajtású repülőgépek közlekednek.

Hétfőn a nyugat-kanadai North Battleford közelében előbb későbbre halasztották a felszállást a felhősödés miatt, majd az utolsó pillanatban lefújták, mert erős volt a szél.

A nyugdíjas ejtőernyős egy 110 centiméter átmérőjű, 3 méter magas kabinban emelkedik 40 kilométer magasba. A felszállás 2,5 órán át tart. Két oxigénpalack és speciális védőruha lesz rajta, amely az űrhajósok szkafanderére hasonlít. A szkafander 1 órán át képes a megfelelő túlnyomást biztosítani, és mínusz 100 fokban 10 percig tartja a férfit megfelelő hőmérsékleten.

Ha Fournier zuhanás közben elveszítené az eszméletét, akkor az ernyője automatikusan kinyílik. A kísérlet legveszélyesebb szakasza azonban mégsem az ugrás, hanem az emelkedés. A ballon túlnyomásos kabinjából ugyanis nem lehet hirtelen kiugrani, ha valami történne.

Jean-Francois Clervoy francia űrhajós, a rekordugrás egyik szponzora úgy gondolja, hogy a kísérlet tapasztalatait alkalmazhatják a jövőben űrhajósok mentésére.

A veterán ejtőernyős a 80-as években már készülődött egy hasonló ugrásra, amelynek az lett volna a célja, hogy segítse kifejleszteni a tervezett európai űrhajó katapultrendszerét. De a tervet a Challenger 1986-os katasztrófája után ejtették.

Fournier több mint 8.600 ejtőernyős ugrást hajtott végre, 12 ezer méterrel eddig ő tartotta a francia magassági rekordot.

A francia veterán új rekordkísérletének előkészítésében részt vesznek orvosok, valamint a nagy magasságok, a nagy víz alatti mélységek, az űrruhák és a szélsőséges körülmények egészségi problémáival foglalkozó szakemberek.