Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elnökjelölt-aspiránsok az iraki háborúról

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. május 27. 10:17

John McCain amerikai republikánus szenátor az iraki háború folytatása mellett érvelt, Hillary Clinton és Barack Obama demokrata elnökjelölt-aspiránsok pedig annak mielőbbi lezárását sürgették hétfőn.

Az Amerikai Egyesült Államokban május utolsó hétfője nemzeti ünnep, a Memorial Day, a háborúkban elesett amerikai katonák emléknapja. McCain, a Republikánus Párt várható elnökjelöltje szerint hatalmas, történelmi léptékű hiba lenne még azelőtt kivonni az amerikai csapatokat, hogy Irak új kormánya saját lábára áll.

Obama Új-Mexikóban veteránok előtt viszont arról beszélt: az a szándéka, hogy lezárja a háborút, és a csapatokat “megfelelő rendben" hazahozza. A következő előválasztási forduló helyszínén, Puerto Ricóban férjével és lányával együtt kampányoló Clinton is a háború gyors befejezését ígérte.

John McCain – aki a haditengerészet egykori pilótájaként öt és fél évet töltött Vietnamban hadifogolyként – ügyel arra, nehogy George Bush háborús politikájának folytatóját lássák benne, igyekszik elhatárolódni a népszerűtlen elnöktől. Hangsúlyozta, hogy az utóbbi években sok hiba történt, kezdettől fogva teret kellett volna engedni annak, hogy David Petraeus tábornok, az iraki amerikai csapatok főparancsnoka kidolgozza felkelésellenes stratégiáját.

Az új-mexikói Albuquerqueben háborús veteránok előtt azt mondta: tisztában van azzal, hogy az amerikaiak belefáradtak a háborúba, amelyet szerinte 2013-ig meg lehetne nyerni. Bush még soha nem említett dátumot a háború befejezésére vonatkozóan. Irakban működőképes demokráciát hagyna maga mögött az amerikai haderő, amelynek döntő részét haza lehetne vezényelni – mondta McCain, aki egy interjúban élesen bírálta Barack Obamát, amiért 2006 óta nem járt az arab országban. McCain szerint az erőszak csökkentését célzó csapaterősítési taktika sikerrel járt, és Obamának “nincs tapasztalata vagy ismerete vagy ítélőképessége". A szenátor úgy állítja be, hogy ő a legalkalmasabb az amerikai fegyveres erők főparancsnoki posztjára, Obama szerinte naiv a külpolitikában és felkészületlen a hadsereg vezetésére.

Az ugyancsak Új-Mexikóban, Las Crucesban fellépő Obama arról beszélt: ő ugyan nem harcolt csatában és nem vesztette el gyerekét háborúban, de elnökként soha nem hagyná cserben az amerikai katonákat, ezenkívül elkötelezett a hadsereg erősítése és a veteránoknak helyzetének javítása mellett.

Hillary Clinton Puerto Ricóban egy Irakban szolgáló katona családjánál is járt, ahol a szülőknek megígérte: elnökké választása után azonnal hozzáfog a háború lezárásához. Irakban jelenleg 155 ezer amerikai katona szolgál, a háború ügye az elnökválasztási kampány központi kérdése. A vasárnapi Puerto Ricó-i előválasztáson Clinton győzelme várható. Az előválasztási időszak jövő kedden zárul, amikor két kisebb államban, Dél-Dakotában és Montanában vonulnak a választók a szavazóurnákhoz.

Hillary Clinton arra a matematikai csodára számít, hogy az előválasztások hátralevő három fordulóját megnyerve több szavazatot gyűjt össze, mint vetélytársa.

Obamára eddig összesen 16,5 millióan, Clintonra 16,2 millióan szavaztak. Michigan és Florida szavazatainak figyelembe vételével Clinton vezetne; ez esetben a volt first lady 17,4 millió, Obama 17,2 millió szavazatot tudhatna maga mögött (a két szövetségi állam küldöttei a korai előválasztások miatt a jelenlegi állás szerint büntetésből nem vehetnek részt a nyár végi jelöltállító konvención).