Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kisgyerekeket erőszakolnak meg a békefenntartók?

Szöveg: orientpress.hu/honvedelem.hu |  2008. május 27. 10:01

Éppen azok használják ki a helyzetet, akiket azért küldtek oda, hogy segítsenek? A békefenntartó erők katonái és a segélyszervezetek dolgozói között gyakran akad olyan, aki szexuálisan kihasználja a magára maradt gyermekeket az amúgy is katasztrófa sújtotta országban – állítja a Save The Children (Mentsük meg a gyermekeket) nevű szervezet.

Súlyos vizsgálatok zajlanak Elefántcsontparton, Dél-Szudánban és Haitin. A Save the Children nevű szervezet, mely a gyermekek jogaiért száll síkra az egész világon, sokkoló adatokat tárt fel, melyek szerint a legkiszolgáltatottabbakat éppen azok bántalmazzák, akiket azért küldtek oda, hogy segítsenek rajtuk.

A szervezet tanulmánya szerint például az ENSZ békefenntartó erők katonái között is van olyan, aki erőszakot követett el olyan kisgyerekeken, aki magára maradt az amúgy is katasztrófa sújtotta térségben. Az is előfordult hogy segélymunkások használtak ki szexuálisan kisfiúkat és kislányokat egyaránt. A szervezet vezetői szerint azért is veszélyes a helyzet, mert ezek a gyermekek kiszolgáltatottabbak és megfélemlítettebbek, így az esetek a legtöbbször egyáltalán nem kerülnek napvilágra.

A BBC-nek például egy 13 éves lány beszét arról, hogyan erőszakolta meg és hagyta magára 10 ENSZ katona nem messze Elefántcsontparti otthonától.

A szervezet ugyanakkor leszögezi: csupán egy kisebbség az, aki ilyen módon használja ki hatalmát ezekben a térségekben, ám ettől még igen súlyos a probléma. A Save the Children zéró toleranciát ígér a jövőben az elkövetőkkel szemben.

Az ENSZ szóvívője szerint teljességgel lehetetlen nullára csökkenteni a hasonló esetek számát egy olyan szervezetnél, ahol összesen mintegy 200 ezren dolgoznak világszerte.