Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megoldások légi úton

Szöveg: honvedelem.hu / mh59.hu |  2012. április 15. 15:13

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis állománya az elmúlt időszakban két nagyszabású gyakorlaton is részt vett. A kecskeméti repülőbázis különleges abban a képességében, hogy önállóan, külső támogató elem bevonása nélkül tud „mozdulni” és végrehajtani egy küldetést.

Így volt ez legutóbb is, amikor a Svédországban megrendezett Légi Fölény 2012 elnevezésű gyakorlatra kellett kitelepülniük. 

Az indulás napján már a hajnali órákban komoly munka zajlott a kecskeméti repülőtéren: a gripenes és szállítórepülő műszakiak, hajózók együtt, egy célért dolgozva pakolták meg a gyakorlatokra induló első repülőgépet, a szállítórepülő-század állományába tartozó 407-es oldalszámú AN–26-ost.

A gyakorlatra induló előőrs számára furcsa, érdekes érzés volt, amikor a napfelkelte már Varsó környékén érte a gépet… Sietni kellett, hogy amire a sokkal gyorsabb Gripenek kiérnek Svédországba, a műszaki állomány már előkészülve tudjon a szolgálatukra lenni.

A Légi Fölény 2012 gyakorlatot követően a hazatelepülés ugyancsak nagyfokú rugalmasságot és a váratlan helyzetekhez történő alkalmazkodást kívánt mind a műszaki, mind a szállítórepülő-hajózó állomány részéről. Az első Gripenek már hazaértek, mikor a hátvédet játszó AN-26 elemelkedett a vidseli betonról…

 
 

 Fotó: AN-26 szállítószázad