Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megölték a tamil lázadók pénzfelhajtóját

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2009. március 13. 8:35

A colombói kormány serege bő két hónapja indított nagyszabású offenzívát, hogy elfoglalja az Indiai-óceánban fekvő szigetország északi részén harcoló lázadók utolsó menedékét.

Megölték a tamil lázadók nemzetközi pénzügyi hálózatának irányítóját a Srí Lanka-i kormánycsapatok, és elfoglaltak egy kórházat a szakadárok ellenőrzése alatt álló utolsó városban – közölte csütörtökön a hadsereg.

A Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) első számú pénzfelhajtójával aknagránát végzett.

A colombói kormány serege bő két hónapja indított nagyszabású offenzívát, hogy elfoglalja az Indiai-óceánban fekvő szigetország északi részén harcoló lázadók utolsó menedékét, és véget vessen a tizenhatodik éve tartó polgárháborúnak.

A “tigriseket" bekerítették, és egy mindössze 37 négyzetkilométeres – Budapest alig egytizedének megfelelő nagyságú – területre szorították őket.

A biztonsági erők szerint az egyre szűkebb övezetben tartózkodik az LTTE szinte valamennyi vezetője.

1595884849
A most megölt “pénzügyi igazgató" – Szabarathnam Szelvathurai, harci nevén Thamilendri – irányításával a lázadók évente több százmillió dollárt szedtek össze válogatott módszerekkel, egyebek közt csempészet, hitelkártyacsalás és zsarolás útján – állítja a kormány. A lázadók vezérkarának tagja Puthukudijiruppu városban, a felkelés utolsó bástyájában esett el.

A kormánycsapatok már a városban vannak. Elfoglalták a helyi kórházat, egy igen nagy épületegyüttest, amelyet a lázadók szerint a hadsereg januárban tűz alá vett.
A védelmi minisztérium ezt tagadja, s légi felvételeket tett közzé, amelyeken a kórház sértetlennek tűnik.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága szerint 150 ezer civil rekedt a háborús övezetben.

Az LTTE 1983 óta harcol a kisebbségben lévő tamilok független államáért, amelyet az Indiától délkeletre fekvő szigetország – a volt Ceylon, 1948-ig brit gyarmat – északi és keleti részén akar létrehozni. A szervezet vádjai szerint a központi kormány csak a buddhista szingaléz többség érdekeit képviseli, a tamilokat hátrányos helyzetbe szorítja.

Legkevesebb 70 ezer ember halt meg eddig a polgárháborúban.

Február végén az LTTE beavatkozásra szólította fel a nemzetközi közösséget tűzszünet érdekében. A hadsereg fegyverletételt követel a szakadároktól, és elutasít minden tűzszüneti kezdeményezést.