Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kurt Volker lesz az új amerikai nagykövet?

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2009. március 13. 8:52

Az amerikai NATO-nagykövet egyelőre találgatásoknak nevezte azokat a híreket, amelyek szerint Brüsszel után Budapesten folytatná pályafutását.Bár azt bevallotta, hogy nagyon szereti hazánkat és sok barátja van itt.

“A találgatások, hogy Magyarországra jövök nagykövetnek, csak pletykák" – mondta csütörtökön Kurt Volker.

A magyarul nyilatkozó diplomata közölte, az Obama-adminisztráció nyáron új nagykövetet küld Brüsszelbe. Hozzátette: neki magának egyelőre nincsenek tervei arra vonatkozóan, hogy mit csinál a NATO-nagyköveti poszt elhagyása után.

Volker szavai szerint “még nem aktuális a kérdés", hogy felkérés esetén elfogadja-e a budapesti nagyköveti tisztséget. Arra a kérdésre, hogy szívesen lenne-e budapesti nagykövet, a diplomata úgy felelt: nagyon szereti Budapestet, nagyon sok barátja van a magyar fővárosban, állandó a kapcsolata Magyarországgal.

Kurt Volker 1994 és 1997 között a budapesti amerikai nagykövetségen teljesített szolgálatot, katonapolitikai kérdésekkel foglalkozott. Vezető szerepet játszott azokon a tárgyalásokon, amelyek megelőzték az IFOR és SFOR boszniai NATO-erőket támogató magyarországi amerikai katonai bázisok létesítését.

A svéd, francia, valamint magyar nyelven is beszélő diplomata 2008 januárja óta tölti be a brüsszeli NATO-nagyköveti tisztséget.

Az egyik napilap szerdán arról írt, hogy Robert. J. Harist, azaz Haris Róbert amerikai üzletembert egy demokrata párti csoportosulás szívesen látná az Egyesült Államok budapesti nagyköveteként.

A hírre reagálva a budapesti nagykövetség közölte: a Fehér Ház semmilyen bejelentést nem tett egyetlen személyről sem, aki az Egyesült Államok magyarországi nagykövetjelöltje lenne.

A jelenlegi amerikai nagykövet, April H. Foley április 7-ig marad hivatalában.

CímkékNATO