Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megölték az al-Kaida második számú vezetőjét

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. október 16. 8:35

Az amerikai hadsereg közleménye szerint amerikai katonák végeztek október 5-én az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szervezetének második számú vezetőjével az arab ország északi részén fekvő Moszul városában.

A közlemény szerint a marokkói Abu Kaszvara, más nevén Abu Szára, aki 2007 júniusában vált az iraki al-Kaida egyik vezetőjévé, kapcsolatban állt az al-Kaida Afganisztánban és Pakisztánban tartózkodó magas rangú vezetőivel, s Abu Ajjúb al-Maszri után a második ember volt az iraki al-Kaida hierarchiájában.

Amerikai katonák bekerítettek október 5-én egy moszuli épületet, amelyről megtudták, hogy terroristák rejtőznek benne. A benn lévő fegyveresek tüzet nyitottak a katonákra, s az amerikaiak viszonozták a tüzet, megölve öt terroristát. Mint később megállapították, ezek egyike Abu Kaszvara volt.

Az Irakban állomásozó amerikai erők parancsnoksága szerint a másfél milliós Moszul, Ninive tartomány székhelye vált Oszama bin Laden al-Kaida-vezér iraki híveinek központjává, amióta (2007-ben) kiűzték őket Bagdadból és az ország nyugati részéből.