Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megpróbálták eltussolni a hadihajó okozta balesetet

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. február 29. 10:32

Isiba Sigeru nemzetvédelmi miniszter lemondását követeli a japán ellenzék, miután többszörösen lelepleződött, hogyan próbálta eltussolni a hadiflotta egyik rombolójának tíz nappal ezelőtti ütközését egy halászbárkával.

A szeptember óta hivatalban lévő Fukuda-kormány politikusa pénteken, az ismét távozása lehetőségét firtató újságíróknak első ízben bökte ki, hogy a kirobbant botrány miatt esetleg lemond. “Bármikor kész vagyok erre az eshetőségre" – válaszolta Isiba, kevéssel később azonban a parlament ülésén már visszakozni próbált, felelősebb magatartásnak nevezve, ha posztján marad, hogy megpróbálja tisztázni az ügyet.

A japán haditengerészet legnagyobb és legkorszerűbb torpedórombolója, az Atago február 19-én Tokiótól mintegy száz kilométerre délre kettévágott egy útjába került apró halászbárkát. A bárkán tartózkodó két halász – apa és fia – eltűnt a balesetben.

A japán sajtó azóta nap mint nap újabb részletekkel szolgál arról, hogyan próbálta meg a nemzetvédelmi minisztérium eltitkolni az Atago legénysége által elkövetett végzetes hibákat, köztük azt a vétkes késlekedést, amely a balesethez vezetett.

Mint kiderült, 12 hosszú perc telt el a halászbárka radarképernyőkön való megjelenése és az ütközés bekövetkezte között, nem pedig kettő, ahogyan azt a flotta eleinte állította.

Isiba kénytelen volt azt is elismerni a nyilvánosság előtt, hogy nagy hibát vétett, amikor személyesen részt vett a torpedóromboló ügyeletes parancsnokának kihallgatásában, miután a tisztet – néhány órával a baleset után – helikopteren a minisztériumba vitték, anélkül hogy erről értesítették volna az ügy kivizsgálásával megbízott parti őrséget.