Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harry herceget hazaparancsolják Afganisztánból

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2008. február 29. 12:06

Kivonják Harry herceget Afganisztánból, miután több mint két hónapig titokban tartott jelenléte kiszivárgott. A királyi család ifjú tagját máris hősként ünneplik Angliában, ahova a tervek szerint még a hét végén visszatér. 

Harry, II. Erzsébet brit királynő unokája, aki a harmadik a trónutódlási sorrendben, a brit hadsereg kötelékében tíz hétig teljesített frontszolgálatot a déli Helmand tartományban. A brit sajtó tudott jelenlétéről, de tartotta magát a kormány és a hadvezetés által kért hírzárlathoz.

Harry afganisztáni bevetésének híre azonban a héten megjelent amerikai és német hírportálokon. Az angol védelmi minisztérium egy időre hírzárlatot rendelt el, de kény

1595873738
telenek voltak elismerni a hírt. Az információ egyébként nem véletlenül volt titok: tálib terrorszervezetek a hír hallatán azonnal vadászni kezdtek a “híres trófeára", ezzel nem csak Harry, hanem a vele harcoló katonatársaknak is többszörös veszélynek kitéve – az amúgy sem éppen biztonságos bevetésben.

Mindennek nyomán született meg pénteken a döntés arról, hogy a herceg hazatér, holott Harry minden vágya az volt, hogy Irakban vagy Afganisztánban szolgálhasson. A The Sun értesülései szerint a herceg 72 órán belül elhagyja a távoli országot.

Az angol sajtó egyébként már csak “hős Harry"-ként emlegeti a herceget, aki eddig leginkább a botrányai miatt foglalta el a brit újságok címoldalait. Most viszont láthatóan kivívta az emberek rokonszenvét, hiszen valóban a legkeményebb területen bizonyította, hogy a katonai iskolában kiváló kiképzést kapott.