Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A magyar honvédelem napja társadalmi ünneppé vált

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Érdi Róbert |  2024. május 15. 20:37

Ma katonának lenni erkölcsi, anyagi és társadalmi megbecsültséget, példamutatást, erőt, képzettséget és profizmust jelent – fogalmazott dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára a magyar honvédelem napja alkalmából szervezett ünnepségen, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban, május 15-én, szerdán.

A helyettes államtitkár ünnepi beszédében felidézte: az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratának keretében a Görgei Artúr, Kmetty György és Knézich Károly parancsnoksága alatt álló magyar erők 1849. május 21-én foglalták vissza a budai várat Heinrich Hentzi osztrák császári tábornok seregeitől. Mint elmondta, 1992 óta emlékezünk ezen a napon a Magyar Honvédség létrejöttére, a Habsburg Birodalom elleni forradalmi eseményekre, valamint az elbukott szabadságharc történelmi küzdelmeire.

„A mai rendezvénnyel az előtt a honvédség előtt hajtunk fejet, amely a magyarság legszebb, legdicsőbb pillanataiban született. Ez a fegyveres haderő 1848-ban nemzeti egységben jött létre, s nemzeti ügynek számít napjainkban is. A honvédség megalapítása legnagyobb nemzeti eszméinkhez és céljainkhoz kötődik. A honvédség nemzetünk legjobbjait tömörítette 1848-ban, és az akkori hősök ma is példaképeinkként állnak előttünk” – tette hozzá.

Dr. Czermann János elmondta: a honvédelem napja a tradíciók tisztelete, a hősök, a volt katonák előtti tisztelgés, miközben társadalmi ünneppé nőtte ki magát az elmúlt években. „Az 1848/49-es Magyar Honvédség nem lett volna képes kiemelkedő teljesítményre, ha nem áll mögötte teljes társadalmi támogatottság. Ez nincsen másképpen napjainkban sem” – húzta alá, kiemelve, hogy a mai katona olyan hazafi és felkészült szakember, aki egyben önmagáért és a közért vállal felelősséget. „A nemzetnek szüksége van a haza fegyveres védelmét vállaló katonákra, de szüksége van a társadalom támogatására és megbecsülésére is. Hazánk és nemzetünk védelme közös ügyünk, a Magyar Honvédség erősítésére és fejlesztésére szükség van, hiszen mindnyájan békében szeretnénk élni” – fogalmazott.

Az ünnepség határozatok és parancsok ismertetésével, valamint elismerések átadásával zárult, a honvédelem ügyének támogatásáért mintegy nyolcvan fő vehetett át kitüntetést dr. Czermann Jánostól, Somogyi Zoltán vezérőrnagytól, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatójától, a Honvéd Vezérkar főnökének koordinációs helyettesétől és Maruzs Roland alezredestől, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnok-helyettesétől.