Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Képességbővülés

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. május 15. 13:47

Éjjel-nappal zajlanak a gyakorló repülések a tavaly rendszerbe állított H225M típusú közepes szállító helikopterekkel. Az eddigi tapasztalatokról Rolkó Zoltán ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnokhelyettese számolt be magazinunknak.

202405_Magyar_Honvéd_borító

Az új típusra 2023 februárjában indult meg a hajózók és a repülő-műszaki szakemberek átképzése, amelynek az Airbus Helicopters cég dél-franciaországi – Marignane városban található – gyártóközpontja adott otthont. A pilóták hazai gyakorlati felkészítése öt hónappal később, júliusban vette kezdetét; az oktatás pedig azóta is folyamatosan zajlik és várhatóan idén júliusban ér véget.

A gyári átképzést követő úgynevezett felhozó repülések alkalmával különböző alapmanővereket kellett végrehajtaniuk a H225M-ek leendő pilótáinak: mindenekelőtt fel- és leszállásokat, sebességmanővereket, fordulókat, illetve spirálokat. A felkészítés kiemelt fontosságú eleme az éjjellátó szemüveg (Night Vision Goggles – NVG) használatával történő feladatvégrehajtás is.

Mint azt Rolkó Zoltán ezredes is hangsúlyozta: a forgószárnyasok vonatkozásában a Magyar Honvédség a H145M jelzésű gép rendszeresítésével lépett be a digitális érába.

További részletek a Magyar Honvéd magazin május 17-én, pénteken megjelenő számában!