Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

(L)égi együttműködés

„Mindig sokat tanulhat a katona, de maga a haderőnem is”

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2024. május 14. 19:27

A NATO Swift Response 2024 gyakorlata keretében a védelmi szövetség öt tagállamának katonái indultak légideszantra az MH 47. Bázisrepülőtérről május 13-án, hétfőn. A gyorsaságot és bevethetőséget demonstráló, a szerződésben foglalt délkeleti határok védelmét biztosító, mintegy ezer fővel megrendezett gyakorlat hazánk befogadó nemzeti támogatásának is köszönhetően valósult meg.

A NATO egyik legkiterjedtebb és legnagyobb láthatóságú többnemzeti gyakorlata, a május végéig tartó Steadfast Defender 2024 az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének keleti térségére összpontosít, egy lehetséges agressziót megakadályozó erődemonstrálási szándékkal. Ennek részeleme a Swift Response 2024 légi műveleteket fókuszba helyező gyakorlat, amely többek között pápai kiindulással valósul meg. Turzó Lajos alezredes, a katonai repülőtér parancsnokhelyettese a gyakorlat sajtónapján elmondta: a gyors bevethetőségre koncentráló gyakorlat ezen kívül kapcsolódik az amerikai vezetésű Defender 24 és a német Quadriga 24 gyakorlatokhoz is. A fókuszban azok a komplex védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti vagy délkeleti irányból érkező agressziót hárít el a harminckét tagállamot magába foglaló szövetségi rendszer. Mint megtudtuk, a Swift Response megvalósulása mögött kétéves előkészítő munka áll, életre hívásának oka pedig a másfél éve kirobbant orosz-ukrán háború. „Maga a gyakorlat Európa teljes részén átível, összesen tizenkétezer fő részvételével” – tette hozzá az alezredes, kiemelve, hogy a művelet vezető nemzete a német.

11_20240513swiftresponsegyakorlstpapa_HSZ10

A gyakorlat keretében a német gyorsreagálású hadtest (Division Schnelle Kräfte; DSK) katonái, valamint számos NATO-tagország fegyveres alakulata érkezett Magyarországra, hogy a pápai repülőtérről és a kecskeméti Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisáról tovább indulva romániai ejtőernyős gyakorlaton vegyen részt. A gyakorlaton öt nemzet ugrott: holland, német, francia, amerikai és spanyol ejtőernyős alegységek. Közülük csupán a németek mintegy ötszáz katonát biztosítanak, az amerikaiak nagyjából háromszázan képviseltetik magukat, ők Kecskemétről kezdik meg a gyakorlat végrehajtását. „Ennek a mostani katonai manővernek a lényege, hogy kiképezzük nemzeti partnereinket, és együtt próbáljunk meg erősebbé válni. Megszámlálhatatlan érdekes és különböző technikát sajátíthatunk el az ilyen mozzanatok során. Mindig sokat tanulhat a katona, akárcsak maga a haderőnem is. Jó közösen, ilyen hangulatban együtt dolgozni” – közölte a német haderő egyik különleges műveleti századosa.

26_20240513swiftresponsegyakorlstpapa_HSZ27

Összesen hét darab szállító légi jármű vesz részt a gyakorlatban: öt darab Airbus A400M-as szállítórepülőgép, valamint két C-130 Hercules négy hajtóművel felszerelt, légcsavaros, közepes teherszállító repülőgép. A francia fejlesztésű égi monstrumból három német, egy spanyol és egy francia, a görög mitológia héroszáról elnevezett társaikat a holland légierő biztosítja. Rendezett sorokban megérkezett az ejtőernyősök végtelen sora, majd a légi járművek a magasba emelkedtek, s útba indultak a műveleti területek felé, ahol a katonákra gyors bevetési képességüket demonstrálandó ejtőernyős teherdobások, éles lövészet és légi támadás várt az északnyugat-romániai Turda és Cincu városok környékén.

A NATO gyakorlatnak három fő iránya van: északra Norvégiát és Svédországot, keletre Lengyelországot és Litvániát, délre pedig Magyarországot és Romániát érinti, közölte portálunkkal Károlyi Tamás őrnagy, az MH 47. Bázisrepülőtér, Hadműveleti Központ, Légiforgalmi Irányítóközpont parancsnoka az irányítótoronynál. Szerinte a mostani légi hadmozdulat kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a nemzetek közötti együttműködést gyakorolják a különböző államok katonái.

Kapcsolódó cikkek