Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Feladatra kész!

Szöveg: HVK SKF | Fotó: NFIU HUN |  2024. május 15. 9:47

Három év után ismét kiváló minősítést kapott a NATO Erőket Integráló Elem; 2021 után ismét kiemelkedően teljesített az alakulat a Precise Reception 2024 értékelő gyakorlat során.

202405_Precise Reception _NFIU_HUN (1)

A Székesfehérváron települt, 2016-ban alakult szervezet fő feladata a szövetséges, kiemelten a NATO nagyon magas készenlétű erői fogadásának, állomásoztatásának, átcsoportosításának, gyors és hatékony bevetésének támogatása. A NATO Force Integration Unit (NFIU) részt vesz a kollektív védelemmel kapcsolatos tervezésben és fontos szerepet játszik a Magyarországon tartott NATO gyakorlatok előkészítésében és végrehajtásában is. Az alakulatnál 10 nemzet képviselői, a magyar mellett német, olasz, litván, spanyol, amerikai, szlovák, lengyel, bolgár és román katonák teljesítenek szolgálatot angol munkanyelvű, többnemzeti környezetben.

Minden gyakorlatot hosszas és alapos előkészítés előz meg annak érdekében, hogy az valóban azokat a képességeket tesztelje és fejlessze, amelyek az adott katonai szervezet alaprendeltetése és fejlődése szempontjából a legfontosabbak. A felkészítéseket soha nem lehet rutinból végezni, főként igaz ez egy olyan nemzetközi alakulatra, ahol az állomány rendszeres időközönként, 3-4 évente teljesen lecserélődik – ahogyan az történt is a legutóbbi gyakorlat óta.

202405_Precise Reception _NFIU_HUN (3)

A Precise Reception gyakorlathoz a Magyar Honvédség minden támogatást megadott, több szervezet állította össze az eseménylistát, amellyel egy fiktív, de a valósághoz legközelebb álló szcenárióban értékelték a NATO elem reagálóképességét. A katonai szervezet több mint egy éve dolgozott azon, hogy minden feltételt teljesíteni tudjon, minden szükséges követelménynek megfeleljen. Az úgynevezett incidensek az NFIU teljes műveleti spektrumát felölelték, köztük elsősorban logisztikai kérdéseket, de fontos szerepet kaptak a híradó szakemberek és a jogászok is. A nemzetközi szervezet kiválóan helyt állt és csapatként érte el közös sikerét.

A NATO Erőket Integráló Elem az egyik bizonyítéka a Magyar Honvédség NATO irányába való elkötelezettségének, a minősítő gyakorlat pedig az ott szolgálók felkészültségét mutatja.

202405_Precise Reception _NFIU_HUN (4)