Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mégsem lesz mecset a Ground Zerónál?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 18. 13:30

New York állam demokrata kormányzója, aki a múlt héten kezdeményezte, hogy a “ground zero” közelébe tervezett mecsetet más helyszínen építsék fel, kedden bejelentette, hogy hamarosan találkozni fog az Amerika-szerte erősen vitatott projekt irányítóival.

David Paterson hivatala nem nevesítette a megbeszélés tárgyát, de Peter King New York-i republikánus kongresszusi képviselő, aki kedden beszélt a kormányzóval, azt állítja, hogy a politikus a mecset és az iszlám közösségi központ felépítésének lehetséges alternatív helyszíneiről szándékozik tárgyalni.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások helyszínétől két saroknyira felépítendő, 100 millió dolláros, 13 emeletes iszlám központ projektjének vezetői szerint a találkozó időpontjáról még nem állapodtak meg.

A projekt élén Faisal Abdul Rauf imám áll, aki korábban számos erőfeszítést tett a Nyugat és az iszlám világ közötti feszültség enyhítése érdekében.

Paterson a múlt héten felajánlotta segítségét abban, hogy egy másik helyet keressenek a központ számára, s lehetőségként felkínálta, hogy azt egy New York állam tulajdonában lévő telken építsék fel.

A terv az Egyesült Államokban országszerte éles vitát váltott ki a vallásszabadságról.