Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megsemmisítették a tűzszerészek a taksonyi légibombát

Szöveg: Gajdos Milán hadnagy | Fotó: Sárközi Tamás tizedes |  2021. február 17. 12:14

Robbantással semmisítették meg az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei azt az ötszáz kilogrammos, amerikai gyártmányú, második világháborús légibombát, amit tavaly decemberben találtak egy szántóföldön, Taksony külterületén.

légibomba_megsemmisítése (5)

Megtalálását követően a tűzszerészek az ötszáz kilogrammos, amerikai gyártmányú robbanótest orr- és fenékgyújtó szerkezetét is eltávolították, majd a bombatestet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították. A katonák a robbanótestet néhány napon belül egy kijelölt robbantási területre vitték, ahol felkészültek a veszélyes, világháborús eszköz ártalmatlanítására. Először földmunkagép segítségével egy robbantógödröt ástak, ide óvatosan beletették a hatástalanított eszközt, pozícióba helyezték a bombát működésbe léptető robbanóanyagot, beszerelték a szükséges gyújtószerkezetet, és betemették a robbantógödröt. Végül egy, a biztonsági távolságon kívül eső fedezékből megindították a földalatti robbantást.

A fényképeken látható, hogy a bomba hatóerejének következtében mekkora mélyedés keletkezett és megtekinthető egy repeszdarab is, amely a robbantás helyszínének közelében került elő.

Kapcsolódó cikkek