Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megszakadtak a jemeni tárgyalások

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 13. 11:58

Megszakadtak a jemeni politikai válság megoldását célzó tárgyalások, miután Ali Abdalláh Száleh helyettese megtagadta a hatalom azonnali átadását – közölték ellenzéki vezetők. A szélsőséges erők egyik fő erősségében, a dél-jemeni Abján tartomány Zindzsibár városában dúló harcokban június 12-én vasárnap a jemeni hadsereg három katonája, közöttük egy ezredes, valamint négy szélsőséges esett el – közölték katonai és kórházi illetékesek.

Száleh elnök kilenc napja sebesült meg a palotája elleni támadásban. Az országot 33 éve kormányzó elnök távozását fél éve követelik utcai tüntetéseken, lemondatására számos diplomáciai kísérlet is történt.

Az elhúzódó politikai válság, a iszlamista lázadókkal, a szakadárokkal és a lázadó törzsi vezetőkkel való régi keletű konfliktusok tovább szítják a nyugati és a térségbeli államok aggodalmát, hogy a Jemenben kialakuló káoszban az al-Kaida terrorszervezet ellenőrzése alá kerülnek a kőolajszállító útvonalak.

Az elnök lemondását követelő egyik ellenzéki párt képviselője, Mohammed Mutavakkil bejelentette, hogy a megállapodás létrehozását célzó nemzetközi erőfeszítések kudarcba fulladtak, mert az ország ügyvezető elnöke, Abed Rabbo Manszúr Hádi alelnök nem hajlandó velük tárgyalni. “Az alelnök ezt azzal indokolta, hogy az üzemanyagválsággal és a tűzszünettel, valamint a tartományok biztonságával van elfoglalva" – tette hozzá az ellenzéki politikus.

A tűzszünet egy hete lépett életbe Szanaában, azután, hogy két hét alatt több mint kétszázan haltak meg a kormányparti erők és a tüntetőket támogató Szádek al-Ahmár sejk törzsi vezető fegyveresei közötti összecsapásokban.

A fővárosban továbbra is üzemanyaghiány van, akadozik az áramszolgáltatás, a dél-jemeni Abján tartományban rosszabbodik a helyzet. Szombaton Abjánban 10 katona és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet 21 harcosa vesztette életét a különböző összecsapásokban. Vasárnap a hadsereg egyik ezredese és két katonája, valamint al-Kaida négy fegyverese esett el, öt másik iszlamista pedig megsebesült a szélsőségesek által május 29-én elfoglalt Zindzsibárban.

A hadsereg és az al-Kaida fegyveresei közötti harcokban több tucatnyian estek el az elmúlt hetekben Abján tartományban.

Az al-Kaida elleni amerikai műveletek folytatódnak – jelentette be csütörtökön Leon Panetta, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója. Amerikai lapjelentések szerint a jemeni légitámadások száma – amelyek többségét pilóta nélküli robotrepülőgépekkel hajtják végre – szintén megnőtt az elmúlt hetekben.