Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megtalálták a katonai temetőből ellopott réz sapkákat

Szöveg: honvedelem.hu / police.hu |  2010. november 4. 8:49

Székesfehérvári nyomozók egy Veszprém megyei színesfémátvevő telepen bukkantak azokra a rézből készült sapka formájú díszekre, amelyeket ismeretlen tettes egy hete vitt el a Szentlélek katonai temetőből. A nyomozók majdhogynem beolvasztás előtt, az utolsó percben foglalták le a darabokra vagdosott díszítő elemeket…

A Sárkeresztúri úton lévő katonai temetőből október 28-án jelezték a lopást. A bejelentés nyomán elvégzett helyszíni szemle alkalmával a szemlebizottság megállapította, hogy 61 kopjafáról vittek el ismeretlenek a réz elemeket. A réz sapkákat tűzzománc zászlók tették még szebbé. Az eltulajdonított díszítések összértéke elérte az 1,2 millió forintot. A temetőben a szerda délutáni záráskor még minden rendben volt, a bűncselekményt csütörtökön kora délután, a temető kapu nyitását követően észlelték.

A lopás ügyében eljáró székesfehérvári nyomozók a beszerzett adatok alapján egy Veszprém megyei településen működő színesfém felvásárló telepig jutottak, ahol szinte a beolvasztás előtti percekben sikerült lefoglalniuk a keresett réz díszítéseket.

A tettes darabokra vagdosta szét a sapkákat, így visszahelyezésük nem lesz lehetséges. Az 1,2 millió forint értéket képviselő díszítő elemek pótlására a Városgondnokság időközben intézkedett. A készre gyártásig azonban még várni kell, addig fedetlenül állnak a kopjafák.

A nyomozás során megállapították, hogy egy sárkeszi illetőségű férfi adatai szerepelnek a leadási jegyen, így őt a bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt keresi a rendőrség.