Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pótlékot kapnak a gyermektelen katonák

Szöveg: honvedelem.hu / hirado.hu |  2010. november 4. 8:13

A magyar honvédség katonái kiemelkedő képzettségűek, az emberi minőség az, amiben jók vagyunk – jelentette ki Hende Csaba a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában, november 4-én.

A honvédelmi miniszter elmondta: a misszióban lévő katonák fegyverzete jónak mondható, mégis elmarad a jelentős NATO-erők szintjétől. Nagy erőfeszítéseket teszünk, hogy javítsunk ezen, alapvető fontosságú eszközöket fogunk biztosítani – szögezte le.

A műsorban korábban bemutatott „magyar csodafegyver", a hiúz kapcsán Hende Csabának csak jó tapasztalatai vannak, mégis – mint mondta – ezt a fegyvert nem rendszeresítették sem a magyar honvédségnél, sem más hadseregben.

Hende Csaba beszélt arról is: több mint 20 milliárd forintos többlet van a jövő évi költségvetésben az ideihez képest. Az alacsony keresetű gyermekteleneknél külön pótlékkal gondoskodnak arról, hogy az új adószabályokkal ne járjanak rosszabbul, a két-háromgyerekesek pedig jóval többet fognak találni februárban a borítékban – árulta el a miniszter.

Hozzátette: 2011-től a laktanyák őrzését tartalékos katonák veszik át az őrző-védő cégektől. Hamarosan pedig benyújtják azt a törvényjavaslatot, mely az öregségi nyugdíjkorhatár felső határáig lehetővé teszi, hogy valaki tartalékos katona legyen. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ötmilliós Finnországnak 350 ezer tartalékosa van, míg Magyarországnak mindössze 18.