Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megtalálták az eltűnt amerikai tengeralattjárót

Szöveg: Háború Művészete |  2008. október 15. 9:00

A Hawaii-szigeteki Pearl Harbor-ban, Douglas McAneny ellentengernagy hivatalos közleményben adta hírül, hogy megtalálták az USS Grunion roncsait. Az amerikai tengeralattjáró – teljes személyzetével együtt – 1942 nyarán, bevetés közben tűnt el, az Aleut-szigetekhez tartozó Kiska közelében.

A tengeri kutató expedíciót Bruce Abele vezette, akinek az apja volt egykor a Grunion parancsnoka. A haditengerészet illetékesei, két év után hivatalosan csak most erősítették meg a felfedezést.

A Gato-osztályú USS Grunion (SS-216) tengeralattjárót, a Connecticut államban lévő Grotonban, az Electric Boat Company-nál építették. Az elkészült hajóegységet 1941. december 22-én bocsátották vízre, majd 1942. április 11-én Mannert L. Abele alezredes parancsoksága alatt az amerikai haditengerészetnél állították szolgálatba.

Az egység ezt követően június 30-áig Midway térségében egy 10 napos intenzív kiképzésen vett részt, majd ezt követően az első háborús őrjáratra küldték az Aleut-szigetekhez. A búvárhajó, amint Kiskától északra pozícióba ért, először közölt jelentést a helyzetéről. Július folyamán az ottani ellenséges vizeken cirkált, miközben – minden eredmény nélkül – összecsapott egy japán rombolóval is. Az ezt követő műveletetek során már sikerült kettő ellenséges őrhajót is elsüllyeszteniük, illetve egy harmadikat megrongálniuk. Ekkorra azonban már a japánok is nagy erőkkel kutattak a Grunion után.

Július 30-án erős tengeralattjáró-ellentevékenységet jelentettek, éppen ezért visszarendelték őket Dutch Harborba.

A Grunionnak akkor még a 24 darabos torpedókészletéből 10 db felhasználatlan volt. Máig sem tisztázódott egyértelműen, hogy a visszatérési parancsot megkapták-e egyáltalán.
Az amerikai tengeralattjárót, 1942. július 31-én, utoljára a Kano Maru japán hajó észlelte, amikor Kiskától több mint 10 mérföldnyire, északkeletre, váratlanul támadás érte. (Erről az egyik japán tiszt feljegyzése is fennmaradt.) A búvárhajó akkor még 6 vagy 7 torpedót is kilőtt áldozatára, amelyet azonban ennek ellenére sem sikerült elsüllyesztenie. A Kano Maru ekkor 8 cm-es fedélzeti ágyújával viszonozta a tüzet, és a tüzérek később úgy vélték, hogy sikerült elsüllyeszteniük a tengeralattjárót.

Az eltűnést 1942. augusztus 16-án jelentették a haditengerészetnél. Az amerikaiak ezután repülőgépeket küldtek a körzetbe, azonban a légi keresés is eredménytelen maradt. Végül október 5-én – amikor már semmi remény sem maradt a megtalálásra – hivatalosan is bejelentették, hogy az USS Grunion harc közben elveszett. Mannerrt L. Abele parancsnokot és a 69 fős legénységet, pedig eltűntnek nyilvánították.

A rejtélyes esetet csak 60 évvel később kezdték el végül felgöngyölíteni. 2002-ben, Abele fiai: Bruce, Brad és John,

először az Internet segítségével próbálták az eltűnés helyét és körülményeit kideríteni. Majd ezután számba vették az elsüllyedés lehetséges helyszíneit, illetve meghatározták a kutatás területét. Azután 2006 augusztusában, sikerült egy tengeri expedíciót szervezni, amelyen egy szonár segítségével keresték az elveszett búvárhajót Kiska közelében.

A napi 24 órás állandó megfeszített munka – a hónap közepén – végül eredményre is vezetett. A megtalált roncsokról akkor még csak feltételezték, hogy az USS Gruniont sikerült megtalálniuk. A bizonyosságot csak az egy évvel későbbi, újabb felfedezőúttal sikerült igazolni, amikor nagy felbontóképességű kamerákkal és távirányítású járművekkel sikerült képeket és tenger alatti videó felvételeket készíteniük. A Bruce Abele vezette kutatást ekkor már a haditengerészet is támogatta.

A hivatalos bejelentésig azonban újabb több mint egy év telt el. Utóbb, Douglas McAneny ellentengernagy október 2-án, Pearl Harborban hozta nyilvánosságra a szenzációs felfedezést.