Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megtartotta idei első ülését a HÉF

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. február 12. 8:22

2009. első ülését tartotta a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF). A tanácskozáson három napirendben született megállapodás, a legtöbb hozzászólás a 2009. I. félévben megtárgyalandó témák megvitatásában volt.

Vadai Ágnes államtitkár asszony, a napirend előtti hozzászólásában megköszönte a munkavállalói oldalnak azt, hogy sikerült aláírni a juttatásokról szóló megállapodást, ami a honvédségen belül biztosítja a további folyamatos munkavégzést és példát mutat a társadalom többi szereplőjének. A honvédelmi vezetés szeretne még többet adni a dolgozóinak, de a jelenlegi gazdasági helyzetben eddig lehet elmenni és jó az, hogy ezt a munkavállalói oldal megértette. A folyamatos egyeztetések során mind a két oldal engedett és így született meg ez a kompromisszumos megállapodás.

A munkavállalói oldalról reagálva, elmondták hogy számukra is fontos volt, hogy megegyezés szülessen. A tárgyalások során voltak nehéz szakaszok, de akik reálisan gondolkodnak tudják, hogy a jelenleg kialakult pénzügyi-gazdasági válságban meddig szabad elmenni. A munkavállalói oldal a gondolkodásában „a veszteségarányos, differenciált kompenzáció" elosztás elvét próbálta alkalmazni.

Napirend előtti hozzászólásokkal folytatódott a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum ülése. A munkavállalói oldal két kérdést vetett fel, az elsőben egy jogszabályi változtatás kezdeményezését, a másodikban a nyugállományú katonák állományjelzésének rendezését kérték. A csapatjelzés kérdéséden válaszként elhangzott, hogy az állományjelzést elbíráló bizottság az elmúlt év őszén döntött az ügyben. A bizottság is szükségesnek találta, hogy a nyugdíjasoknak legyen egy megkülönböztető jelzése és ez az év első felében legyártásra is kerül, de e mellett szükség van a viselését szabályzó intézkedések kiadására is.

Az első napirendben a féléves munkatervet vitatta meg a munkáltatói és a munkavállalói oldal. A második napirendben a jelenlévők tájékoztatást kaptak Dr. Németh András dandártábornoktól a HEK parancsnokától, a rendszerbe állításra kerülő Mobil Biológiai Laboratórium Komplexumról. A parancsnok hangsúlyozta, hogy a laboratórium több különlegességgel is rendelkezik. Elsősorban a biztonságos működtetés tekintetében mondható ez el, valamint abban, hogy a komplexum jelenleg egyedülálló Európában. Amikor napjainkban a terrorizmus reális veszéllyé vált, szükséges egy ilyen laboratórium üzemeltetése. A laboratóriumot 16 fiatal tudós üzemelteti, akik egyben katonák is. A csapatpróbák most folynak, de már foglalkoznak a laboratórium funkciójának a továbbfejlesztésével. Ez a laboratórium sokféle biológiai szennyezés kimutatására lesz képes, még a madárinfluenza jelenlétét is meg tudja majd állapítani.

A harmadik napirendben, Dr. Szenes Zoltán ügyvezető igazgató a „Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíj pénztár" tevékenységéről adott tájékoztatót. Elmondta, hogy az elmúlt év pénzügyi válsága a pénztárt is elérte és 2008-ban a történetükben először negatív hozamot értek el, ami átlagban 13,5%-volt. De ebben a nehéz évben is növekedés volt a pénztárba belépő tagok számában. A honvédelmi tárca továbbra is jelentős mértékben támogatja a pénztári tagokat. A pénztár tevékenységét az elmúlt években több felügyeleti szervezet ellenőrizte, a pénzkezelést és a gazdálkodást rendben találták. A nyugdíjpénztár idén lesz tizenöt éves, ezt az évfordulót az ősszel fogják megünnepelni.