Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Megtisztelő volt önökkel együtt szolgálni!”

Szöveg: Szűcs László |  2011. december 15. 14:38

A parancsnoki beosztás átadása alkalmából rendeztek állománygyűlést december 15-én, csütörtökön az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrednél. Az Irinyi-laktanyában megtartott rendezvényen részt vett Huszár János dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke is.

Több mint hat év után új parancsnoka van az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrednek. Hajdu Gábor mérnök ezredes, az eddigi parancsnok december 16-án nyugállományba vonul, beosztását eddigi hadihajós helyettese, Szilágyi Zsolt alezredes látja el megbízásban.

Az átadás-átvétel alkalmából december 15-én, csütörtökön megrendezett ünnepi állománygyűlésen Huszár János dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke méltatta Hajdu ezredes katonai pályafutását.

„Egy olyan katonatársunktól búcsúzunk most el, akiről nem mondható el, hogy cserbenhagyta volna bajtársait. Hajdu ezredes úrnak munkatársaival együtt nagy része van abban, hogy ma ez az alakulat ilyen körülmények között teljesítheti feladatait" – mondta.

A tábornok hozzátette: Hajdu ezredes munkáját mindvégig nagy szakértelemmel, elöljárói megelégedésével végezte.

Egy ilyen, felelősségteljes, közszolgálati munkát végző alakulat parancsnokának lenni csak úgy lehet, ha valaki teljes odaadással végzi feladatát – húzta alá.

Az új parancsnokról szólva Huszár dandártábornok kiemelte: Szilágyi alezredes személye garancia arra, hogy az alakulat a továbbiakban is a korábbi színvonalon tudja ellátni feladatait.

Hajdu Gábor ezredes búcsúbeszédében hangsúlyozta: nem könnyű egy alakulat éléről elköszönni. „Vegyes érzelmekkel állok most önök előtt, hiszen a mai nappal életemben egy olyan szakasz zárul le, amely meghatározta mindennapjaimat, ami átformálta gondolkodásomat" – fogalmazott.

Hozzátette: tisztán emlékszik 2005-ben arra a napra, amikor átvette az ezredet a korábbi parancsnoktól, Molnár Sándor ezredestől. Az elmúlt években voltak jó időszakok, de sajnos akadtak mélypontok is. Ezeken azonban, közös erővel, mindig sikerült felülkerekedni.

„Megtisztelő volt önökkel együtt szolgálni! Dandártábornok úr, jelentem, az ezredet átadtam!" – mondta beszéde végén a leköszönő parancsnok.

Szilágyi Zsolt alezredes válaszbeszédében Kölcsey Ferencet idézte: „Négy szócskát üzenek, vésd jól kebeledbe, s fiadnak / Hagyd örökűl ha kihúnysz: A haza minden előtt!"  Ezt követően pedig jelentette az elöljárónak, hogy az ezredet átvette.

Az állománygyűlés a csapatzászló átadásával, majd – a hagyományoknak megfelelően – ünnepélyes meglengetésével ért véget.

 Fotó: Rácz Tünde