Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megtisztították az egykori Taszár Repülőtér területét

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2023. december 14. 18:12

A környezet védelme és a környezettudatosság elválaszthatatlan a modern haderő képétől, így a Honvédelmi Minisztérium irányításával – a haderő fejlesztésével párhuzamosan – környezetvédelmi programok gondoskodnak az egykori honvédségi területek kármentesítéséről.

Honvédelmi Minisztérium másolat

A Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal a Támogató Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében valósította meg a „Taszár Repülőtér, A és B üzemanyagtelepek kármentesítése” tárgyú (azonosítószám: KEHOP-3.3.0-15-2017-00004) kármentesítési feladatot a Terra-Log Kft. és a Dél-Alföldi Környezettechnika Kft., mint konzorciummal kötött vállalkozási szerződés alapján.

A katonai repülőtér területén két üzemanyagtelep szolgálta ki a közúti és vasúti üzemanyag beszállítását, lefejtését, szétosztását, ugyanitt föld alatti tartályokban tároltak benzint, gázolajat és kerozint. A leromlott műszaki állapotú tárolók és a bennük tárolt szénhidrogén elszennyezte a talajt és a talajvizet. A környezeti szennyeződés megszüntetésének alapfeltétele a szennyező források felszámolása (tartályok felszámolása) volt, melyet a szennyezett talaj és talajvíz megtisztítása követett.

A projekt még 2019-ben kezdődött el a tervezéssel és előkészítő munkákkal, majd 2021 közepétől kezdetét vette a szennyezett terület kármentesítése. A tartálybontás után a szénhidrogénnel átitatott talajt kitermelték és a repülőtér kifutópályájára terítették, ahol mechanikai kezeléssel és mikrobiológiai lebontással megtisztították. A nyitott munkagödrökből a szennyezett talajvíz tisztítása mobil víztisztító berendezéssel történt, megtisztítás után a vizet a Taszári-vízfolyásba vezették. A feladat lezárásakor a megtisztított talajt visszatöltötték, humuszt terítettek rá és füvesítették a területet. A munkálatok 2023 november végére fejeződtek be.

A kármentesítési beavatkozás során megközelítőleg 175 000 köbméter szennyezett talajt és 52 000 köbméter szennyezett talajvizet tisztítottak meg. A kármentesítési munkák lezárását követően talajvíz-figyelőkutakat telepítettek, melyek célja a kármentesítés hatékonyságának nyomonkövetése – szabályos időközönként vízmintavétellel és laboratóriumi vizsgálattal. A szennyezett területeken a kedvezőtlen környezeti hatások megszüntetését és a kármentesítést a vonatkozó rendeletek előírásai és a Somogy Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály, illetve a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági kötelezései alapján végezték a szakemberek.

A taszári kármentesítési munkák az Európai Unió és Magyarország kormánya támogatásával valósulhattak meg, összesen 4,1 milliárd forint vissza nem térítendő forrásból.

2023. novemberében sajtónyilvános rendezvényt tartottak, melyen a meghívottak megtekinthették a projekthelyszín területét. A honvédelmi tárca Taszár mellett további három kármentesítési KEHOP programot is befejezett 2023 novemberében.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye